Прес-служба київської міської партійної організації «Всеукраїнського об’єднання  «Батьківщина» заявляє про зафіксований факт розповсюдження чорного піару на Південній Борщагівці у місті Києві (виборчий округ №84).  

Зокрема, як повідомили ОПОРІ, 21 жовтня 2015 року активісти ВО «Батьківщина» зафіксували факт розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, що містили ознаки чорного піару.

У матеріалах, які розповсюджувалися, була негативна інформація про кандидата від партії ВО "Батьківщина" Вагана Товмасяна, а також позитивні дані про кандидата від Блоку Петра Порошенка "Солідарность" Соню Карецьку.

На листівці висвітлена діяльність пана Товмасяна від 2006 до сьогодні. Автори друкованої агітаційної продукції розповідають про його причетність до забудови парку «Орлятко», зв’язки із партією «Регіонів» та гральним бізнесом. У подібній хронологічній формі подана й інформація про кандидатку від БПП «Солідарність» Соню Карецьку. На противагу кандидату від «Батьківщини», її зобразили громадською активісткою та такою, що немає жодного стосунку до «темних» справ.

23.10 foto

Варто додати, що листівки не містять жодних вихідних даних, тобто, не відомо, хто є замовником, виробником і який наклад цих матеріалів.

Представники Батьківщини, затримали особу, яка розповсюджувала листівки із чорним піаром, кидаючи їх у скриньки. Чолові представився Володимиром та повідомив, що замовником матеріалів із ознаками чорного піару є Дмитро Петренко. На жаль, поспілкуватися з ним не вдалось, адже наданий номер телефону не відповідає.

У коментарі Громадянській Мережі ОПОРА  представники прес-служби КМПО «ВО «Батьківщина» повідомили: «Ми офіційно заявляємо, що за час виборчої кампанії «Батьківщині» вистачило часу, щоб донести до виборців свою позицію та програму. І, на відміну від інших політичних партій, ми не збираємось опускатись до того, щоб придумувати різноманітні неправдиві факти про конкурентів, влаштовувати флеш-моби провокації, чи очорняти конкурентів у ЗМІ.

В «день тиші» 24 жовтня наші кандидати не будуть розповсюджувати жодних матеріалів, які заборонені законом. До матеріалів, які можливо будуть розповсюджуватись під брендом «Батьківщини», наша політична сила відношення не має!».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно ч. 5 ст. 60 Закону України «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ», «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Ч. 2 ст. 56 Закону України «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» передбачає розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів із обов’язково зазначеними відомостями про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вихідних відомостей забороняється.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.