Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у столиці випадки чорного піару проти кандидатки у депутати Київської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Маслової Наталії, партії «Рух за реформи» та зіпсовану друковану агітаційну продукцію Новохацької Світлани, яка також кандидує від БПП «Солідарність».

У Подільському районі столиці невідомі розгорнули акцію проти кандидатки у депутати від БПП «Солідарність» Маслової Наталії. Вулиці 80 округу заклеїли плакатами з ознаками чорного піару, на яких зображений силует жінки. Якщо провести паралелі із зовнішніми рисами «невідомої кандидатки», то можна помітити, що антиплакати фактично скопійовані зі справжніх агітаційних матеріалів Наталії Владиславівни, проте мають на меті дискредитувати кандидата. На антиплакаті Наталію Маслову критикують за те, що вона нібито «витратила 6 млн. грн на білборди та листівки, хоч могла б, за словами невідомих, відремонтувати прибудинкові території, встановити індивідуальні лічильники, надати фінансову допомогу соціально незахищеним». На завершення на плакаті надрукований вислів: «Стану депутатом – поверну собі витрачене».

11.10 Maslova 1

11.10 Maslova

Від чорного піару постраждала й партія «Рух за реформи». На вулицях 43 виборчого округу невідомі розмістили плакат із перекресленою символікою партії та надписом: «Обережно! Партія регіонів».

11.10 Ruh

Також спостерігачами ОПОРИ були виявлена зіпсована зовнішня реклама Новохацької Світлани (60 округ, БПП «Солідарність»). Невідомі спаплюжили зображення Світлани Сергіївни.

11.10 Novohaska

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно ч. 5 ст. 60 Закону України «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ», «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Варто зазначити, що відповідно до чинного законодавства, псування плакатів згідно ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення можна кваліфікувати як  «дрібне хуліганство», що «тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб».

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.