На засіданні Бердянської міської виборчої комісії прийняли  рішення про  відмову у реєстрації кандидатів в депутати міської ради від «Опозиційного блоку».

Як зазначила голова Бердянської ТВК Ірина Легейда (Блок Петра Порошенка «Солідарність») журналісту «Точки ОПОРИ»,  документи для реєстрації були подані з чисельними порушеннями Закону «Про місцеві вибори». Зокрема, неналежно оформлено автобіографії, плутанина з датами народження (у заявах та ксерокопіях паспортів вони не співпадали), багато заяв було написані однією рукою тощо. Проте головною причиною відмови у реєстрації, за словами пані Ірини, було  порушення вимог ч.5 ст. 41 Закону «Про місцеві вибори»: так уповноважена особа надала довіреність від обласного, а не міського осередку партії, ще й не оригінал, а ксерокопію, не завірену нотаріально.

Стаття 41 «Про місцеві вибори» говорить, що представнику місцевої організації партії, уповноваженому на підставі довіреності від місцевої організації партії, який подав передбаченіч.1ст. 38 цього Закону документи, територіальна виборча комісія видає довідку із зазначенням дати і часу прийняття документів, переліку прийнятих документів.

Сьогодні зранку під стінами комісії вже був мітинг представників «Опозиційного блоку». Нині вони чекають офіційного рішення про відмову у реєстрації для подальшого оскарження у суді.

Згідно п.9 ст. 41 Територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених уч.1ст.38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати.

Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття надсилається (видається) представнику місцевої організації партії, від якої висунуті кандидати в депутати.

Як запевнила Ірина Легейда, комісія діє виключно в рамках закону і «Опозиційний блок» отримає сьогодні відповідне рішення та має повне право оскаржити його у суді.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області, 380667404236
 
Катерина Коротченко, Прес-секретар, 380505006577, [email protected]
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.