Друковані ЗМІ Хмельницької області потопають у агітаційних матеріалах. Проте виборці, на жаль, не завжди знають, що, приміром, під рубриками «Політикум», «Актуальне інтерв’ю» або ж навіть «Соціум» їм пропонують не об’єктивні журналістські матеріали, а саме політичну рекламу. ОПОРА проаналізувала, чим «пригощають» своїх читачів популярні на Хмельниччині часописи.

Чи не найбільше повідомлень з ознаками реклами потенційних кандидатів та політичних сил без належного маркування ("джинси") можна віднайти у газеті «Подільські вісті». У номері від 17 вересня, зокрема, такими є матеріал про з’їзд політичної партії «За конкретні справи» (у рубриці «Заходи»), публікації «На старт виходить Батьківщина» («Справи партійні»), «У Києві відбувся з’їзд політичної партії «Відродження» та «Відроджувати країну не з владою, а з народом» («Політикум»), інтерв’ю з головою Хмельницької обласної організації Аграрної партії України Сергієм Іващуком («Політикум») та потенційним кандидатом на голову міськради від «Об’єднання «Самопоміч» Юрієм Самолюком («Актуальне інтерв’ю»).

0 Vidrodzhennya

0 Vidrodzhennya PV

0 Ahrarna partiya PV

 0 Samolyuk

Насторожує своєю категоричною риторикою і не підписаний автором матеріал «Чорний день для українців, або Чому Ляшко проти змін до Конституції» в рубриці «Соціум»: «Радикальна партія (РПЛ) та інші патріоти намагалися врятувати державу від зради і ганьби. А коли зрозуміли, що влада у своєму цинізмі не має меж, вийшли з коаліції».

0 radykalʹna partiya

Ідентичні публікації можемо побачити, гортаючи інші видання області. Так, матеріали «У Києві відбувся з’їзд політичної партії «Відродження» та «Відроджувати країну не з владою, а з народом» є також у газеті Хмельницької міської ради «Проскурів». Однак редакція згідно з нормами закону подає інформацію під позначкою «На правах політичної реклами».

0 Vidrodzhennya2

А ось міськрайонна газета «Шепетівський вісник», наслідуючи приклад «Подільських вістей», опублікувала ці ж матеріали у рубриці «Політикум».

0 Vidrodzhennya ShV

Надрукували у «Шепетівському віснику», як і в «Подільських вістях», інтерв’ю з головою Хмельницької обласної організації Аграрної партії України Сергієм Іващуком («Актуальне інтерв’ю»).

0 Ahrarna partiya ShV

Чи є матеріали, надруковані, зокрема, під рубрикою «Політикум», політичною рекламою, ми запитали у т. в. о. редактора «Подільських вістей» Петра Лічмана. Ось що він відповів:

– Так, це реклама. У нас укладені угоди з політичними партіями, вони нам платять гроші. Ми працюємо відповідно до Закону України «Про місцеві вибори». Яка різниця «Політикум» чи «Політична реклама»?

Ймовірно, за такою ж логікою працюють і в інших редакціях, вводячи в оману свого читача і позбавляючи його можливості знати, що читає.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 5 ст. 57 ЗУ «Про місцеві вибори» політична реклама – це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів.

Крім того, у Законі України «Про рекламу» (ч. 1, 3, 5 ст. 9) зазначено, що реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу, а інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та  який  формує  або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів,  читачів)  щодо цих особи чи товару,  є рекламою  і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

На жаль, через неналежне маркування читачі місцевих періодичних видань у багатьох випадках позбавлені можливості обирати, читати чи не читати агітаційні матеріали, адже не завжди можуть їх ідентифікувати.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.