У Полтавській області перше вересня у навчальних закладах розпочалось з благодійної акції від потенційних кандидатів на посаду міського, сільського або селищного голови. Потенційні кандидати завітали до шести районів у Полтавській області.

Так, станом на перше вересня під час урочистої лінійки студентам Лубенського лісотехнічного коледжу були вручені подарунки від потенційного кандидата, а саме директора Лубенського верстатобудівного заводу  АТ «Мотор Січ»  Володимира Коваленка. Він подарував продукцію виробництва «Мотор Січ»: газонокосарку, бензопилу та діючий макет бензопили.

Після благодійних подарунків перед студентами та колективом коледжу виступив з підсумками вступної кампанії 2015 року депутат міської ради Роман Сендзюк (директор Лубенського лісотехнічного коледжу). Він також передав привітання від народного депутата України Костянтина Іщейкіна.

07 09 Poltava

 

07 09 Poltava2

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували роздачу наборів для занять та розвитку творчих здібностей у м. Миргороді, а також населених пунктах Миргородського, Зіньківського, Решетилівського та Шишацькому районах від голови Полтавської обласної організації Партії «Відродження» Олега Кулініча. Більше двох сот тисяч дітлахів отримали зошити, папки, олівці, фломастери, фарби, альбоми для малювання, кольоровий папір та пластилін.

07 09 Poltava3

Полтавська міська рада щороку приймає програму, за якою учням дарують канцтовари за кошти місцевого бюджету. Цьогоріч Олександр Мамай (мер міста) під час благодійної програми пропіарив себе та свою партію. Батьки отримала по два пакети: один укомплектований шкільним приладдям, вдругому – мяка іграшка. Пакети були синьо-жовтого кольору, а також містили зображення емблеми партії Олександра Мамая «Совість України». Крім того, дітям роздавали прапорці та кульки від цієї ж політичної сили.

07 09 Poltava4

07 09 Poltava6

Натомість у школах м. Гребінки та Гребінківського району першокласники шкіл отримали «Подарунок першокласнику» (зошити, олівці, пластилін і т. д.) від народного депутата України Тараса Кутового («УДАР»). Вказані подарунки не містили логотипів чи іншої символіки агітаційного характеру. Подарунки були передані у школи і розподілені між першокласниками. Між цим школярам не наголошували, що вони від представника партії.

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону, проте Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України.

Нагадаємо, що згідно до частини 4 статті 60 Закону «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

У разі вчинення підкупу кандидатом виборців передбачена кримінальна відповідальність. У частині 3 статті 160 Кримінального кодексу України зазначено, що здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. При цьому, під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3 % розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програмГромадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796