У Полтаві днями з’явились борди народного депутата Сергій Капліна. На них розміщений його мобільний телефон та прохання до жителів міста його записати. Так як на момент встановлення біл-бордів Сергій Каплін не був зареєстрований, агітаційного характеру пост не несе, хоча рекламує депутата.

Побачивши біл-борд з мобільним телефоном, йому відразу почали телефонувати представники ОПОРИ у Полтаві. Протягом двох днів за зазначеним номером ніхто не відповідав. На третій день спроб телефон був узагалі вимкнутий. Отже, протягом двох днів зв’язок з депутатом встановити було неможливо.

На третій день Сергій Миколайович відповів і пояснив неможливість спілкуватись по телефону через свою зайнятість. Біл-борди, за його словами, були створені для того, щоб усі зрозуміли його особливість серед решти депутатів. Мовляв, його номер телефону протягом останніх двох років знає вже більшість громадян.

– Пряме спілкування з людьми – це така моя форма роботи. Немає жодних бар’єрів між мною та виборцями. Я завжди особисто відповідаю на дзвінки, навіть якщо я знаходжусь на нараді, – говорить Сергій Каплін.

Але на наше запитання, чому протягом трьох днів представники ОПОРИ так і не змогли з ним поспілкуватися, нардеп відповів:

– Мій телефон був вимкнений. Він розрядився. Адже того дня у мене було 12 зустрічей у дворах, а зранку я прийняв майже 60 громадян у своїй приймальні. Прийом тривав з ранку до другої години дня, – пояснює Сергій Каплін.

Але ми підрахували, якщо прийом починається о дев’ятій ранку і тривав п’ять годин, то виходить, що в середньому народний депутат витратив 12 хвилин на кожну людину. Віднімаємо ще 20 відсотків від усього часу. Адже людина витрачає час на те, щоб зайти, дістати певні документи, а потім ще й піти. У результаті, в середньому залишається дев’ять хвилин на людину. Скільки інформації за такий період можна дізнатись та яким чином тоді проходить прийом у Сергія Капліна, можна уявити. У даному випадку створюється відчуття, наче головне не якість, а кількість.

Крім цього Сергій Каплін також додав, що його кандидатуру блок Петра Порошенка висунув на участь у виборах до Верховної ради від 144 виборчого округу (м.Полтава). Учора він передав пакет документів на реєстрацію.

Як тільки його зареєструють, Сергій Каплін планує провести комплекс заходів, насамперед, зустрічей з виборцями. Він хоче провести біля 300 зустрічей у дворах. На даний момент, розказав Каплін, він вже провів близько сорока. Проте, зазначає, всі зустрічі мали не агітаційний, а інформаційний характер. Та після реєстрації вони будуть проводитьсь з агітаційною складовою.

Сергій Каплін також підсумував свою роботу протягом останніх двох років. Виявляється, у його приймальню за цей період завітало 11 000 осіб. Він підписав більше 5000 депутатських звернень.

На офіційному веб-порталі Верховної ради України у розділі депутатських звернень Сергій Капліна ми знайшли лише 40 зареєстрованих депутатських звернень.

Юрист Юрій Романов коментує, що народний депутат України свої запити повинен відправляти у Верховну раду. У апараті вони реєструються. Відповідно, скільки за даними апарату розміщено запитів, стільки він їх і склав.

Виходить, більшість запитів або була зроблена неофіційно, або взагалі відсутня. Адже крім нього їх могли також відправляти його помічники за його підписом.

– Взагалі, він повинен реєструвати офіційно кожен запит, але у разі, якщо цього зроблено не було, то за законом певної відповідальності за це немає. Притягнутим до відповідальності народний депутат може лише у тому випадку, якщо є порушення роботи зі зверненнями громадян. Кожен депутат повинен мати облік вхідних відповідей. Якщо їх немає, то це адміністративне порушення, – говорить Юрій Романов.

Poltava unnamed 2

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області
Довідково:
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                        
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             
Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)