9 квітня відбулося засідання Центральної виборчої комісії, за результатами якого ухвалено рішення щодо одномандатних мажоритарних виборчих округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь.

Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів» ЦВК має визначити кількість територіальних виборчих одиниць у кожній області, АРК, містах Київ та Севастополь не пізніше, ніж за 200 днів до дня виборів, тобто до 10 квітня, тож засідання відбулося наприкінці обумовленого законом терміну.

Про увагу суспільства до виборчого процесу свідчить присутність на засіданні представників ЗМІ, громадських організацій, зокрема ОПОРИ, дипломатичних установ Швеції та США.

Центральна виборча комісія розподілила округи, базуючись на даних Державного реєстру виборців, кількість яких становить 36 253 147 осіб. Орієнтовна середня кількість виборців в одномандатному виборчому окрузі становить 161 125 осіб. Ця цифра визначається шляхом ділення кількості виборців на кількість одномандатних виборчих округів – 225.

Згідно постанови  ЦВК у Криму створено 10 одномандатних округів, у Вінницькій області – 8, у Волинській – 5, у Дніпропетровській – 17, у Донецькій – 21, у Житомирській – 6, у Закарпатській – 6, у Запорізькій – 9. В Івано-Франківській області створено 7 округів, у Київській – 9, у Кіровоградській – 5, у Луганській – 11, у Львівській – 12, у Миколаївській – 6, у Одеській – 11, у Полтавській – 8, у Рівненській – 5. У Сумській області створено 6 виборчих округів, у Тернопільській – 5, у Харківській – 14, у Херсонській – 5, у Хмельницькій – 7, у Черкаській – 7, у Чернівецькій – 4, у Чернігівській – 6.

У Києві буде створено 13, у Севастополі – 2 одномандатних виборчих округи.

Між членами комісії виникла дискусія стосовно включення в текст постанови посилання на рішення Конституційного Суду від 4 квітня. Зокрема, виступив проти Олександр Шелестов. Андрій Магера, заступник Голови ЦВК, зазначив, що посилання на рішення Конституційного Суду є необхідним, оскільки воно вплинуло на визначення кількості округів, зокрема у місті Київ. «Якби не було рішення Конституційного Суду, то замість 13 округів у Києві, було б 16, у Черкаській області було на один менше – замість семи – 6, у Полтавській було б 7, а не 8, у Криму було б 9, а не 10 одномандатних округів», – аргументував свою позицію Голова ЦВК Володимир Шаповал. Більшістю голосів все ж виключено з постанови посилання на рішення Конституційного Суду.

Кількість округів у кожному регіоні не виходить за межі законодавчо встановленого відхилення (12%). Залишається відкритим питання меж виборчих округів, рішення щодо якого повинно бути ухвалене не пізніше 30 квітня. Питання створення закордонних дільниць не було внесено до порядку денного. За законом, до 20 квітня ЦВК має забезпечити створення звичайних, закордонних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі.

Детальніше: