Сьогодні розпочинається висунення кандидатів у депутати різних рівнів, яке триватиме до 24 вересня. Цей день є кінцевою датою подачі до ТВК пакету документів для реєстрації кандидатів. Одним із таких документів для кандидатів у ради територіальних громад із кількістю виборців 10 тисяч і більше є довідка про наявність чи відсутність судимості. Неподання цієї  довідки є підставою для відмови кандидату в реєстрації. ЦВК 8 вересня видало роз’яснення, згідно якого довідка, видана в електронній формі також є належним документом для подання у ТВК. А Верховна Рада сьогодні взагалі скасувала вимогу подання такої довідки.

Згідно з Порядком доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України довідку можна замовити, звернувшись із письмовим запитом особисто або через уповноважену особу до Департаменту інформатизації МВС або до територіальних сервісних центрів МВС. Також можна звернутись із електронним запитом, ідентифікувавши себе за допомогою  електронного цифрового підпису чи іншим способом (скажімо, черех BankID)  через офіційний веб-сайт МВС та офіційні веб-сайти територіальних органів з надання сервісних послуг МВС

З метою експерименту 4 вересня на сайті МВС  я подала заявку про видачу довідки про несудимість, отримала підтвердження про її подання та номер довідки, щиро сподіваючись отримати її протягом доби.

Проте, мої сподівання не виправдались. Довідку в електронній формі, підписану електронним цифровим підписом я отримала лише 14 вересня, тобто через 10 днів.

При дослідженні форм і способів отримання такої необхідної для кандидатів довідки

відкрились цікаві, але ніде не описані нюанси. Виявилось, що різні методи ідентифікації дають різні можливості. Ідентифікація через електронний цифровий підпис дає можливість отримати довідку як в паперовому вигляді, так і в електронному вигляді на свою електронну пошту. Ідентифікація через BankID дає змогу отримати довідку лише у паперовому вигляді у територіальному сервісному центрі МВС, який необхідно обрати у полі «Бажане місце отримання» під час заповнення електронної форми запиту.

Інформацію про термін 10 днів на отримання довідки в електронній формі підтвердили ще з двох джерел. Таким чином, цей метод не підійде кандидатам, які на сьогодні такої довідки ще не замовили, бо вчасно отримати її вони не встигнуть.

Пункт 9 частини 1 статті 222 Виборчого Кодексу вимагає від кандидатів подання довідки про несудимість, виданої після початку виборчого процесу, тобто після 5 вересня. Термін же  подання її до відповідної територіальної виборчої комісії спливає 24 вересня. Тобто на її отримання відводиться максимум 20 днів. При цьому законодавець чомусь не врахував, що згідно з пунктом 18 розділу 5 вищезазначеного Порядку, надання довідки здійснюється безкоштовно  в строк до 30 календарних днів із дня надходження запиту. Яким чином за 20 днів отримати довідку, на оформлення якої відводиться 30 днів залишалось би загадкою, якби не «ринкові» пропозиції.

Альтернативний варіант отримання довідки пропонує, для прикладу Державне підприємство «Документ», засновником якого згідно з даними youcontrol є Державна міграційна служба України. Підприємство готове надати кандидатам «Послуги по здійсненню представницьких функцій у підрозділах МВС України з питань оформлення інформаційної довідки про відсутність або наявність судимостей». І послуги ці обійдуться в 200 грн за довідку. Проте отримання довідки гарантовано протягом 3 робочих днів.

До відома: Державна міграційна служба України  є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ.

Пошук в інтернеті дав багато інших платних сервісів, де з радістю допоможуть  отримати довідку про несудимість за 455-650 грн за 3-5 робочих днів. І навіть до вечора цього ж дня, правда вже за 1500 грн. Складається враження, що такі вимоги закону були прописані для того, щоб кандидати безпідставно переплачували за оперативне отримання таких довідок.

Заради справедливості, варто зазначити, що вдалось отримати декілька позитивних відгуків від потенційних кандидатів, які звертались до сервісних центрів МВС безпосередньо або через електронний запит за отриманням паперової довідки. Їм вдалось отримати бажану довідку за кілька днів. У той же час були скарги запитувачів з Донецької області, що отримати довідку в паперовій формі вони можуть лише в Маріуполі.

На жаль, законопроєкт про скасування вимоги щодо подання довідки про несудимість не був прийнятий всупереч очікуванням кандидатів та громадськості до початку виборчого процесу. Виникла реальна небезпека того, що введення норми про обов’язкове подання кандидатами цієї довідки з встановленням невиправдано малих строків її видачі може перешкодити кандидатам у депутати бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах, що дало  підстави говорити про  обмеження реалізації пасивного виборчого права.

Сьогодні Верховна Рада підтримала законопроєкт №3995 і скасувала норму Виборчого Кодексу, яка вимагала подання довідки про несудимість кандидатами в депутати рад територіальних громад із кількістю виборців 10 тисяч і більше. Звісно, краще пізно, ніж ніколи, враховуючи, що величезне число потенційних кандидатів довідки вже замовило/отримало. Проте прийняття закону і набрання законом чинності це далеко не одне і те ж, вони  бувають дуже розтягнуті в часі. Тому на цей момент ТВК ще мають право вимагати надання довідки про несудимість та відмовляти в реєстрації кандидатам при її неподанні. І коли вони таке право втратять – невідомо.

Зміна правил гри під час самої гри свідчить про те, що найцікавіше ще попереду.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project

 

громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА  в Тернопільській області