Під час позачергових виборів народних депутатів України на Харківщині та й в цілому по країні знову пишним цвітом розцвіло так зване «політичне благодійництво». Коли від виглядом доброчинної діяльності фактично відбувається непрямий підкуп виборців.

До мене як до громадського омбудсмена із захисту виборчих прав громадян Громадянської мережі ОПОРА нерідко звертаються громадяни з питаннями щодо того, чи мають право чинні народні депутати та за сумісництвом кандидати в нардепи під час виборчого процесу робити подарунки виборцям від імені своїх благодійних фондів.

Давайте разом розбиратися, чи немає тут, часом, порушення законодавства.

1. У Законі України «Про статус народного депутата України» не міститься жодного слова про те, що нардепи виступають у ролі «снабженців» чи то завгоспів, працюючи на своїх округах. Народний депутат – це законотворець та законодавець (і законопроекти, подані певним нардепом, в ідеалі, повинні сприяти розвитку України та її регіонів). А розбудова мережі дитячих майданчиків, ремонт доріг, облаштування під’їздів тощо є предметом турботи органів місцевого самоврядування, тому така діяльність не відноситься до повноважень і компетенції народних депутатів України.

2. Коли нардепи, які прагнуть знову посісти місця у Верховній Раді, та інші кандидати влаштовують «аукціони небувалих щедрот», роздаючи від своїх благодійних фондів гречку, цукерки, організовуючи безкоштовні концерти та інші видовищні заходи, урочисто відкривають пісочниці та дитячі гойдалки, чи мають такі діяння ознаки агітації? Закон України «Про вибори народних депутатів України» (ч. 1 ст. 68) визначає, що «передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу». Спитаємо себе і відповімо чесно: чи подарунки під час виборчого процесу можуть спонукати обдарованих проголосувати за дарувальника? – напевно, що так.

3. «Добродії» часто підкреслюють, що подарунки вручаються не від кандидатів у народні депутати, а від їхніх благодійних фондів. Проте «благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації» (ч. 3 ст. 3 ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

4. При цьому ч. 8 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» забороняє розміщення політичної реклами в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою. Під час виборчого процесу забороняється використання у комерційній та соціальній рекламі:

1) прізвищ чи портретів кандидатів у депутати;

2) назв чи символіки партій – суб’єктів виборчого процесу.

5. Більше того, згідно з ч. 14 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується… згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

6. Отже, маємо, по суті, не благодійництво, а здійснення передвиборної агітації в формах і засобами, що суперечать Конституції або Законам України. А такі дії підпадають під санкцію статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

7. Дехто з «благодійників» може сказати, що вони не певним виборцям роздають презенти, а обдаровують бюджетні організації, дитячі будинки тощо. У такому разі хочеться нагадати, що ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за «здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів». Крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством. На сьогоднішній день цей розмір складає 125 грн 19 коп. Тому брендований партійним логотипом блокнот подарувати школі можна, а от все інше…

Підсумовуючи, порадимо виборцям: якщо бачите, як під час виборчого процесу хтось, прикриваючись личиною «благодійника», роздає «подарунки», не спішить ставати за ними в чергу, адже вас намагаються просто підкупити, дати передвиборчого хабара. Краще покваптеся викликати поліцію, яка дасть правову кваліфікацію діям таких «добродійників».

А тим, хто пояснює кампанію з «роздачі слонів» щедрістю, яка різко «прокинулася» під час виборів, нагадаємо: хочеш бути благодійником – будь ним! Але для цього не потрібно ставати народним депутатом.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project