Кабінет Міністрів України не надав інформацію про те, скільки бюджетних коштів витрачено на 3 мільйони примірників піар-газети «про урядові програми розвитку України», редакція газети «Урядовий кур’єр» не повідомила про кошти, витрачені на підготовку видання, а «Укрпошта» відмовила в інформації про витрати на поширення спецвипуску.

Тільки-но закінчилися президентські перегони, як фактично рушили парламентські. Й ті, хто мріє посісти теплі місця у парламентських кріслах, вже почали активно піаритися.

Так, на великодньо-першотравневі свята до поштових скриньок багатьох українців принесли кольорову газету «Урядові новини», позначену як «спецвипуск про урядові програми розвитку України».

Замовником значиться Кабінет Міністрів України, наклад 3 000 000 екземплярів. Підготовка до друку – ДП «Редакція газети «Урядовий кур’єр».

Хтось скаже – так це ж добре, що Уряд звітує про свою роботу. Однак дана газета більше виглядає як піар-видання, оскільки в ній мова йде виключно про перемоги, звитяги та здобутки (підвищення зарплат і пенсій, відремонтовані дороги, реконструйовані промислові об’єкти тощо), однак ані слова – про проблеми та помилки.

Хоча помилки, скоріше за все, вкралися і до самого текстового наповнення видання. Так, в інфографіці на 2-й шпальті вказано, що за програмою «Нова українська школа» КМУ в 2018 – 2019 роках витратив на підвищення кваліфікації вчителів, реформу базової середньої освіти 407 мільярдів гривень. Але ця цифра не виглядає такою вже завеликою у порівнянні з тим, що, відповідно до тієї ж графіки, Уряд спрямував на оснащення класів для першачків 1 трильйон 934 мільярди гривень. І це при тому, що всі доходи Державного бюджету України за рік заплановані у сумі 1 трильйон 26 мільярдів гривень.

Цікаво, а чи закладено у Держбюджеті кошти на підготовку та друк урядових піар-матеріалів – кольорових та багатомільйонних, які випускаються за рахунок платників податків (тобто, за наш з вами рахунок)?

З огляду на те, що засновником газети «Урядовий кур’єр» є Кабінет Міністрів України, я надіслав запит до КМУ з проханням надати наступну інформацію:

1. Чим (яким нормативним актом, наказом, іншим розпорядчим документом) передбачено випуск таких спецвипусків газети «Урядовий кур’єр»?

2. Скільки коштів було витрачено на підготовку та друк даного спецвипуску?

3. Скільки коштів було витрачено на поширення поштою даного спецвипуску?

4. З яких джерел було профінансовано підготовку, друк і поширення даного спецвипуску?

5. Скільки планується протягом 2019 року ще підготувати спецвипусків «Урядових новин»?

З відповіді Кабміну стало відомо, що «Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» за бюджетною програмою «Фінансова підтримка газети «Урядовий кур’єр» Редакції передбачені бюджетні призначення у сумі 13 461, 1 тис. гривень».

А далі йдеться наступне: «Секретаріат Кабінету Міністрів не є розпорядником інформації за запитами стосовно інших державних органів України», тому мій запит надіслано до редакції газети «Урядовий кур’єр» та «Укрпошти» «для надання більш детальної інформації».

От щодо «більш детальної інформації» якось не склалося. Але, як у майже справжньому детективі, стало ще цікавіше.

Редакція «Урядового кур’єру», в свою чергу, повідомила:

1. Відповідно до Статуту редакції газети «Урядовий кур’єр», затвердженого постановою КМУ від 26.04.2002 р. №569, редакція забезпечує виконання рішень засновника та висвітлює офіційну точку зору керівників держави з актуальних питань, поширює офіційну інформацію з найважливіших політичних, соціальних та інших процесів, що відбуваються у державі. Основним завданням редакції є видання газети «Урядовий кур’єр», іншої друкованої продукції, у т.ч. спецвипусків.

2. Станом на 15 травня 2019 р. кошти з Державного бюджету на друк спецвипуску редакція не отримувала.

3. Станом на 15 травня 2019 р. кошти на поширення спецвипуску редакція не отримувала.

4. Станом на 15 травня 2019 р. відсутнє джерело фінансування з підготовки, друку та поширення даного спецвипуску.

5. Планування протягом 2019 року підготовки спецвипуску залежить від засновника. Станом на 15 травня 2019 р. інформація про плановану кількість спецвипусків в редакції відсутня.

Якщо уважно вдивитися у текст відповіді, стає очевидним, що редакція не вказала, скільки коштів було витрачено на підготовку даного спецвипуску.

Далі – більше. Акціонерне товариство «Укрпошта» повідало, що «зазначений спецвипуск газети «Урядові новини» розповсюджувався АТ «Укрпошта» за послугою з доставки інформаційної продукції, інформаційних матеріалів за безадресною системою доставки до абонентських поштових скриньок мешканців, у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць, згідно з умовами договору».

А от щодо п. 3 (скільки коштів було витрачено на поширення поштою даного спецвипуску) «Укрпошта», посилаючись на «конфіденційність інформації» та «комерційну таємницю», повідомила про відмову у задоволенні запиту у вищезазначеній частині.

Хоча в ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» чітко зазначено: «не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами».

У цьому контексті хочеться нагадати, що ч. 2 ст. 212-3 (Порушення права на інформацію та права на звернення) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме за: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project