На Черкащині винесено рішення суду, яким звільнено від відповідальності членів дільничної виборчої комісії за підписання порожніх бланків підсумкового протоколу ще до закінчення голосування на чергових місцевих виборах 2015 року.

Рішення суду є досить суперечливим та формує негативну практику щодо невідворотності покарання за вчинення виборчих злочинів. Попри те, що досудове розслідування тривало понад три з половиною роки, саме правоохоронні органи зафіксували сам цей факту, в матеріалах справи наявні покази свідків події та результати почеркознавчої експертизи, судом було прийнято рішення про звільнення правопорушників від відповідальності.

Аргументом для винесення рішення суду за яким було звільнено від відповідальності порушників стало доволі спірне обґрунтування відсутності спеціального суб’єкта цього злочину – членів виборчої комісії.

Так суд взяв до уваги, що серед документів дільничної комісії відсутні належним чином оформлені присяги членів виборчої комісії. При цьому суд посилався на ст. 28 закону України «Про місцеві вибори» відповідно до якої відмова особи скласти присягу означає її відмову бути членом комісії. 

Поряд з тим варто звернути увагу на те, що члену комісії після складення ним присяги видається посвідчення за підписом голови комісії, що утворила (сформувала) відповідну комісію. Після чого член комісії розпочинає свою роботу.

Оскільки члени комісії не прийняли присягу, відповідно, робота комісії не мала б бути розпочатою, а дільниця для голосування не мала бути відкритою.

Крім того вся документація відповідної комісії таким чином складалася неповноважними суб’єктами.

Враховуючи дані обставини голосування на виборчій дільниці №710342 у територіальному виборчому окрузі №22 з виборів депутатів Черкаської обласної ради не повинно було відбутися взагалі. Й тому виникає логічне питання, чи досліджувало слідство обставини перебування на дільниці сторонніх осіб, роботу цих осіб зі списками виборців, бюлетенями. Врешті решт чому Корсунь-Шевченківська районна виборча комісія Черкаської області допустила роботу в дільничній виборчій дільниці сторонніх осіб. 

Документи про складення присяги передаються окружним виборчим комісіям для підтвердження вступу до повноважень та здійснювалися відповідні виплати з державного бюджету за роботу відповідних членів комісій.

Подібна судова практика підлягає перегляду, оскільки відсутнє документальне підтвердження присяги відкриває шлях до звільнення від відповідальності за порушення виборчого законодавства членами комісій.

Сподіваємося, що рішення суду буде оскаржено прокуратурою та надалі будемо проводити стежити за розвитком даної справи й проводити консультації зі слідством для уникнення подібних рішень судовими органами у подальшому.

громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project