Ні для кого не секрет, що соціальні мережі, а особливо в умовах пандемії, стали для багатьох людей вельми важливим каналом комунікації та отримання інформації. Серед українців найпопулярніша соціальна мережа — Facebook. ОПОРА займається моніторингом політичної агітації та дезінформації, яка траслюється в українському сегменті Facebook. А зараз хочемо поділитися  кількома останніми новинами про рішення та ініціативи найбільшої у світі соціальної мережі, котрі варті уваги.

Незалежна наглядова рада Facebook прийняла перші рішення

Модерація змісту публікацій, які розмішуються в соціальних мережах, – це завжди виклик для їхніх адміністрацій. Наприклад, Facebook має понад 2 мільярди користувачів, а відповідно і значні складнощі з модерацією вмісту, перевіркою його на відповідність політикам кампанії, наприклад відсутності мови ворожнечі, політичним маніпуляціям чи зовнішньому впливу на політичні процеси в країнах.

Тому з початку 2019 року Facebook розпочав процес створення Незалежної наглядової ради (Верхового суду), яка, водночас, буде знаходитися поза контролем мережі. Наразі до Ради входять 20 постійних членів, серед яких колишній прем’єр-міністр, лауреат Нобелівської премії та експерти з прав людини (ознайомитися з персональним складом можна тут). До цього незалежного суду користувачі можуть оскаржити рішення щодо свого контенту в Facebook або в Instagram, якщо він був видалений соцмережею. Однак рада самостійно відбирає звернення, які готова розглянути.

До активної фази роботи над конфліктними ситуаціями Наглядова рада приступила у жовтні 2020 року. З того часу до "суду" було передано понад 150 000 справ.

Наприкінці січня 2021 року Наглядова рада Facebook винесла свої перші рішення: скасувала чотири з п'яти розглянутих справ щодо видалення постів користувачів соцмережі її адміністрацією та надала рекомендації щодо політики регуляції контенту Facebook, які випливають з її перших рішень.

Одним із видалених дописів, за відновлення якого проголосувала рада, був допис від жовтня 2020 року користувача М'янми на бірманській мові. Facebook вилучив публікацію через порушення мови ворожнечі, але Рада відмінила його, оскільки вважала, що пост був вирваний з контексту.

Інший кейс: Facebook видалив у жовтні 2020 року допис користувача з Бразилії. Того разу спрацювали алгоритми штучного інтелекту. Рада відмінила видалення, оскільки воно "вказує на відсутність належного людського нагляду, що викликає занепокоєння в галузі прав людини". Більше про ці два випадки, а також про інші на вебсайті Ради тут.

Facebook опублікував звіт про дотримання стандартів спільноти за четвертий квартал 2020 року

У звіті Facebook розповідає про результативність регуляторної політики мережі щодо контенту, який публікують користувачі.

У третьому кварталі 2020 року Facebook вперше відкрив інформацію про поширеність мови ненависті у соціальній мережі. Цього кварталу поширеність мови ворожнечі впала з 0,10-0,11% до 0,07-0,08%, або з семи до восьми переглядів постів з ознаками мови ворожнечі на кожні 10 000 переглядів вмісту. Поширеність насильницького вмісту у графічних зображеннях також впала з 0,07% до 0,05%. Окрім того, як повідомив Facebook, сама мережа у четвертому кварталі 2020 року відреагувала та вжила заходи щодо 26,9 млн випадків поширення контенту з мовою ненависті.

Facebook заявив про намір обмежити появу політичного контенту в новинних стрічках користувачів

Наразі соціальна мережа оголосила про пошук і тестування нових елементів керування контентом, який відображатиметься у стрічці новин користувача. Протягом кількох місяців Facebook працюватиме над тим, щоб зрозуміти різноманітні вподобання людей щодо політичного змісту та перевірити низку підходів на основі цих думок. Першопочатково передбачається тимчасове зменшення розповсюдження політичного контенту в стрічці новин для невеликого відсотка людей у Канаді, Бразилії та Індонезії та США.

Соціальна мережа повідомила, що обмеженню не підлягатиме відтворення повідомлень про COVID-19 від авторитетних організацій охорони здоров'я, таких як ВООЗ, та національних і регіональних служб охорони здоров'я. Також поза «експериментом» контент офіційних державних установ.

Facebook наголошує, що не прагне видаляти політичні за змістом публікації. Але виникає питання, наскільки алгоритми Facebook здатні визначати, політична чи ні та чи інша публікація.