В Запорізькій області проживає 19 642 виборця, які нездатні самостійно пересуватися. З 543 освітніх закладів регіону, де розташовуються виборчі дільниці — 342 будівлі обладнані пандусами. За попередніми даними анкетування Обласного конгресу інвалідів — більшість таких осіб обирають можливість проголосувати вдома.

Згідно даних, що надала ОПОРІ керівниця апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїда Бойко в області станом на 16 липня 2019 року проживає 19 646 виборців, які нездатні самостійно пересуватися, це 1,5 % від загальної кількості запоріжців. Найбільше таких громадян проживає у Запорізькому (1 178, що 2,6% від з.к.), Більмацькому (1 086 — 6,1% від з.к.), Вільнянському (1 063 — 2,8% від з.к.) районах. Найменше: в Приазовскому (229 — 1,1% від з.к.), Чернігівському (240 — 1,7% від з.к.), Веселівському (195 — 1,1% від з.к.) районах та місті Енергодар (136 — 0,3% від з.к.)

Мережа звернулася у телефонній розмові до голови «Запорізького обласного конгресу інвалідів» Валентина Кононенко, щоб поцікавитися про перебіг аудиту доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю. Пані Валентина зазначила, що з 1 по 20 липня її організація проводить анкетування у Запорізькому, Вільнянському, Кам’янсько-Дніпровському районах та місті Запоріжжі. Опитуються люди з інвалідністю про складнощі із якими вони зіткнулися під час президентських виборів 2019 року, а також посадовці, у яких цікавилися про проваджені ними ініціативи для задоволення виборчого права таких громадян. 17 липня аудит доступності проводився у селі Гнаровське Вільянського району. Тут дільниця розташована у будинку культури, пандус у ньому не відповідає державно-будівельним нормам, відсутні поручні. 18 липня аудит провели в Запоріжжі на двох об'єктах. В Заводському районі це будівля і територія загальноосвітньої школи № 75, де розташована одна виборча дільниця. Біля неї не помічено перешкод для пересування, будівля має знижений поріг, що надає додаткові зручності. В школі № 29 Дніпровського району знаходиться чотири дільниці: дві на першому і дві на другому поверсі. Ліфт відсутній. На під'їзді до будівлі зафіксовані перешкоди для руху. Всі ці дільниці мають спеціальні кабінки для голосування.

Загальна особливість дільниць області: брак контрольного маркування на сходах для людей із порушеннями зору, слабке освітлення приміщень для голосування, непристосованість туалетів для виборців з інвалідністю. За результатами анкетування більшість людей на візках заявили про бажання голосувати вдома.

ОПОРА завітала до трьох дільниць розташованих на другому поверсі, щоб поцікавитися як люди з інвалідністю зможуть скористатися у них своїм виборчим правом.  Голова ДВК дільниці № 230715 в одномандатному виборчому окрузі № 80 (м. Мелітополь, пр. Богдана Хмельницького, 62) Наталія Кизиряцька пояснила: «Члени комісії мають список людей, яким потрібна допомога — вони допомагають піднятися»

Голова ДВК дільниці № 230950 в одномандатному виборчому окрузі № 75 (м. Запоріжжя, вул. Дніпровське шосе, 11), Лілія Синиця зазначає: «У нас, на жаль, нема пандусів для людей з обмеженими можливостями, а такі люди є, їх 32 особи. Вони як і всі отримали запрошення на вибори. Вони заздалегідь дзвонили, родичі перевіряли чи є вони у списках. В день виборів троє членів комісії виїздять з переносною скринькою. Всі зможуть проголосувати»

За словами членкині ДВК дільниці № 230967 в одномандатному виборчому окрузі № 75 (м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, 14) Богдани Невмиваки усього в списку виборців у них 31 людина з інвалідністю. Всім їм повідомлено, що у день голосування до них додому приїдуть члени комісії з переносними урнами. Попри те, що приміщення не обладнане пандусом, пані Богдана завірила: про право цих громадян проголосувати зі зручностями — потурбувалися.

Нагадаємо, що говорячи про орієнтованість дільниць області на потреби людей з інвалідністю начальниця відділу підтримки та розвитку інклюзивної освіти комунальної установи Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Ірина Сігакова навела ОПОРІ факти: «З 543 закладів загальної та середньої освіти комунальної форми власності — 342 заклади облаштовані пандусами. 45 шкіл мають контрастні обмежувальні смуги на сходах і 32 заклали облаштовані спеціальними туалетними кімнатами. Проблема є в тому, що ці пандуси побудовані ще в час дії старих будівельних норм. Вони будувалися на добровільних засадах ще дуже давно і тому багато з цих пандусів мають невідповідність державним будівельним нормам, особливо тим нормам, що стали діючими вже з 1 квітня»

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)