Станом на 24 червня 2019 року лише декілька кандидатів у народні депутати скористались можливістю зареєструвати власних довірених осіб. Лідером є 184-ий округ, де вже 3 кандидати визначились зі своїми представниками. Довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області вирішили проаналізувати досвід та спеціалізацію довірених осіб кандидатів.

З усіх 33 зареєстрованих ЦВК кандидатів у п’яти округах Херсонщини довірених осіб зареєстрували лише 8:

  • 182 – Олександр Співаковський  (2 довірені особи)
  • 183 – Валерій Кулешов (3 довірені особи)
  • 184 – Іван Вінник  (3 довірені особи),  Андрій Гринюк (2 довірені особи), Ігор Колихаєв (3 довірені особи)
  • 185 – Сергій Хлань (3 довірені особи), Вегандз Мясникян (3 довірені особи)
  • 186 – Євген Рищук (3 довірені особи)

На території 182-го округу лише чинний народний депутат Олександр Співаковський зареєстрував 2 довірених осіб. Про обох з них у відкритих джерелах відомо достатньо мало. Моніторами було знайдено інформацію лише про роботу Олега Радченко у ТОВ ЮР-ЛЕКС. Натомість Ірина Сладкова очолює підприємство СМАРТХАБ, яке спеціалізується не на юридичних чи організаційних питаннях, а надає в оренду машини та устаткування. У тому числі і комп’ютери.

Так само на території 183-го округу лише 1 кандидат зареєстрував своїх довірених осіб – Валерій Кулешов подав кандидатури Федора Лошкарьова, Світлани Мазуряк та Андрія Полякова. У відкритих джерелах більше всього інформації про Федора Лошкарьова. Він  очолює не тільки юридичну фірму «МІМІР», вказану на сайті ЦВК, але і керує бізнесом у сфері будівництва та очолює сільськогосподарський кооператив.

Про двох інших довірених осіб кандидата Кулешова у відкритих джерелах інформація відсутня. Навіть на сайті палацу молоді та студентів, де згідно даних ЦВК має працювати Андрій Поляков, не вдалось знайти жодної згадки про нього.

Найбільше довірених осіб зареєстрували 3 кандидати у 184-му окрузі. Аналіз інформації, наявної у відкритому доступі, дає підстави висловити припущення про тісні взаємозв’язки та підпорядкування довірених осіб кандидата Андрія Гринюка чинному народному депутату та кандидату Івану Віннику. Обидві довірені особи Андрія Гринюка мають тривалі і тісні контакти з бізнесом, а потім і політичною кар’єрою Івана Вінника. Так, до 2017-го року благодійним фондом ім. Івана Вінника керувала саме Людмила Васильєва.

Фонд продовжує знаходитись за тією самою адресою, як і її основний бізнес. Окрім того, Дмитро Васильєв  та Людмила Васильєва працювали помічниками народного депутата  Вінника, а зараз місцем їх роботи задекларований ТОВ Рубін-2017, так само, як і місце роботи довіреної особи Івана Вінника – Олени Красовської.

Також медіа моніторинг у червні 2019 року засвідчив, що у виданнях, які очолюються або офіційно належать Васильєвим (газета «Нова Каховка» та інтернет-видання «Таврійські вісті») достатньо активно висвітлюється публічна і благодійна діяльність виключно Івана Вінника. Натомість інформація про кандидата, інтереси якого вони мають представляти, майже відсутні.

На місцевих виборах вони обидва пробували потрапити до Херсонської обласної та Новокаховської міської рад. Вийшло це лише у Людмили Васильєвої, яку було обрано депутаткою Новокаховської міської ради. Балотувались. У 2015 році вони по спискам політичної партії «Наш край».

Щодо довірених осіб, які мають безпосередній стосунок до чинного народного депутата та кандидата Івана Вінника, вдалось зібрати наступну інформацію. Богдан Гарбуз та Дмитро Зінкевич працюють у сфері юриспруденції. Богдан Гарбуз у Верховній Раді 7 скликання був колегою Іванна Вінника – вони обидва були помічниками народного депутата Валерія Карпунцова.

Богдан Гарбуз має найбільше досвіду роботи з парламентарями  з усіх зареєстрованих осіб – він почав працювати помічником народного депутата ще у Верховній раді 6 скликання (В’ячеслава Пєрєдєрія від «Батьківщини»), потім перейшов до Валерія Карпунцова (партія «Удар»), а у парламенті 8 скликання пішов помічником до вже обраного Івана Вінника.

Майже нічого не вдалось знайти про третю помічницю кандидата – Олену Красовську.

Кандидат в народні депутати Ігор Колихаєв вирішив обрати до помічників давніх партнерів та власних працівників. Так, Михайло Гадомський є керівником одноіменого фермерського господарства, депутатом Бериславської районної ради, який неодарозово потрапляв у новини, присвячені благодійній діяльності кандидата Колихаєва. 

Друга довірена особа кандидата доволі активно брала участь у політичному житті регіону. На сайті однойменного з прізвищем кандидата благодійного фонду Юрій Кобцов значиться як представник Новокаховського відділення благодійного фонду. Водночас він активно долучався до місцевих та національних виборів у якості кандидата, переважно від Соціалістичної партії. Так, у 1998 році був само висуванцем на виборах до Парламенту, у 2006 році вже пішов у списку Соціалістичної партії України, також до Парламенту. У 2015 році спробував потрапити до Херсонської обласної ради, але вже через Партію місцевого самоврядування. У реєстрах Юрій Кобцов продовжує значитись як засновник обласного відділення СПУ.

Також до переліку довірених осіб кандидатом було включено і директора  його благодійного фонду Генадія Лагуту, який не тільки керує справами фонду, що активно діяв здебільшого на території 184-го округу, але і є помічником-консультантом Ігоря Колихаєва як депутата обласної ради.

На 185-му  виборчому окрузі зареєстрували своїх довірених осіб чинний народний депутат та кандидат Сергій Хлань та голова Роздольненської ОТГ Вегандз Мясникян.

Сергій Хлань зареєстрував довіреною особою свою помічницю за строковим трудовим договором на постійній основі Валентину Комар та достатньо активну і в бізнесі, і в політичній сфері Оксану Назарову, яка не тільки достатньо тривалий час займалась партійним будівництвом Блоку Петра Порошенка «Солідарність», але і стала ворогом преси у 2017 та 2019 роках за версією НСЖУ. Вона отримала це відзначення за тривалий конфлікт з редакцією районної газети «Каховська зоря». Водночас за даними управління юстиції вона має стосунок до більше 15 ЗМІ, у назві яких є слова «каховка» + «зоря/зірка».

Про третю довірену особу Журавську Катерину Сергіївну у відкритих джерелах майже не має інформації.

24-річний голова Роздольненської ОТГ Вегандз Мясникян  долучив до своєї команди помічника народного депутата від «Народного фронту» Владислава Даніліна – Артура Матевосяна. Він є молодим юристом і, судячи зі сторінок у соціальних мережах, вже активно включився у промоцію свого кандидата. Про двох інших довірених осіб – Олега Хамходера та Максима Цуркана у відкритих джерелах недостатньо інформації.

У 186-му виборчому окрузі лише один з кандидатів станом на 24 червня зареєстрував своїх довірених осіб. Незважаючи на обшук СБУ, кандидат Євген Рищук зареєстрував 3 свої довірені особи. Ними стали колишня працівниця системи безоплатної правової допомоги Олена Середенко, яка ще у квітні 2019 року значилась на сайті БПД Херсонської області як одна з заступниць начальника відділу.

Двоє інших довірених осіб пов’язані з відомою у місті Херсоні юридичною фірмою  «КАНОГН» - Наталя Гаврилова і Олександр Щедров значаться на посадах юрисконсультантів цієї фірми. Хоча на сайті ЦВК Олександр Щедров зазначив своїм місцем роботи херсонський порт – ДП ХМТП. Окрім роботи в юридичній сфері, він значиться як засновник організації УРБАН42 –школи політичної освіти, до участі у якій був запрошений достатньо одіозний політик Максим Невенчаний. У результаті захід  завершився зіштовхуванням з ультраправими організаціями.

Згідно з ч. 3 ст. 76 Закону «Про вибори народних депутатів України» кандидат у депутати в одномандатному окрузі має право визначити із числа виборців своїх довірених осіб (не більше трьох осіб).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)