Постановою від 26 серпня Центральна виборча комісія затвердила склад виборчих комісій, які працюватимуть на виборах народних депутатів України у жовтні цього року. За результатами жеребкування лише 19 політичних партій (окрім 5-ти парламентських фракцій) отримали представництво у ОВК. Більшість з них – не надто відомі і  малоактивні на всеукраїнському рівні політичні сили.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Неберикута, такий склад окружних виборчих комісій – передусім, вина самих партій, які від цього рішення найбільше постраждали. Вони «проґавили» постанову ЦВК, якою затверджувалася процедура формування ОВК, вчасно її не проаналізувавши, та сподівалися на вдалий жереб. Як результат, опозиційні сили формально не отримали жодного представника у окружних комісіях Львівщини за винятком єдиної кандидатури від Народного Руху України та по 12 представників від фракцій «Батьківщина» та НУ-НС у ВРУ, яким автоматично гарантовано таке право відповідно до виборчого закону.

Серед партій, які отримали керівні місця в ОВК Львівщини, місцевий виборець також знайде переважно невідомі для себе політичні сили – «Єдина Родина», «Руська Єдність», «Союз анархістів України», «Молодь до ВЛАДИ», Ліберальна партія України. Натомість, жодного представника у ОВК не мають популярні в області політичні сили, які на місцевих виборах отримали депутатські мандати у представницьких органах, – зокрема ВО «Свобода», «УДАР».

Якщо вести мову про кадровий потенціал комісій у округах Львівської області, то навряд чи його можна високо оцінити. Зауважимо, що на момент проведення останніх парламентських виборів, більшості членів щойно сформованих ОВК було по 15-20 років, тому відповідного досвіду з підготовки та координації виборчого процесу у них немає. Так, середній вік представників Всеукраїнського політичного об’єднання «Єдина Родина», які будуть присутні у всіх комісіях області, становить лише 20 років, Всеукраїнської політичної партії «Братство» - 22, політичної партії «Союз анархістів України» - 25. Наймолодший член ОВК – 1992 року народження  як і найстарший – 1940 р. н. працюватимуть в ОВК №121 (м. Дрогобич).

Детальніше:
Олександр Неберикут,
Аналітик Громадянської мережі ОПОРА,
063 628 68 37

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.