Посадові особи Миколаївської облдержадміністрації, обласної та міської рад відкрито заявляють про свої політичні вподобання в соціальній мережі  Фейсбук, долучаються до організації заходів, які проводять політичні партії.

Меланія Саркісян, головний спеціаліст відділу аналізу суспільно-політичних процесів та комунікацій з громадськістю управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської обласної державної адміністрації, була долучена до інформаційного супроводу політичного заходу партії «Слуга народу». Так, вона проводила акредитацію представників ЗМІ на візит Президента України Володимира Зеленського до Миколаєва, в тому числі на захід на «8 причалі», де під час презентації Стратегії розвитку Миколаївської області було представлено місцевих потенційних кандидатів від партії «Слуга народу».  Локація, на якій відбулася зустріч, була оформлена в кольори та символіку політичної партії «Слуга народу». Згодом Меланія Саркісян розповсюджувала фото з візиту Президента, зокрема з заходу, де представляли майбутніх кандидатів.

Варто наголосити, що Меланія Саркісян є працівницею обласної державної адміністрації, відповідно до щорічної декларації, вона уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Тому в її діях є ознаки порушення частини 10 Закону України «Про державну службу», частини ІІІ Указу НАДС 05.08.2016 № 158 та статті 40 Закону України «Про запобігання корупції», в яких чітко визначена необхідність дотримуватися принципів політичної нейтральності та неупередженості.

У свою чергу, головна спеціалістка організаційного відділу Миколаївської обласної ради Тетяна Чайка виставила на загал свою політичну позицію, а саме розмістила «рамку» в соціальній мережі Фейсбук із написом «НАШ КРАЙ − сила господарників та професіоналів». Ця  дія може розцінюватись як прояв політичної позиції, що має ознаки порушення частини ІІІ Указу НАДС 05.08.2016 № 158 та статті 40 Закону України «Про запобігання корупції». У вищезазначених нормативно-правових актах наголошується, що посадові особи органів місцевого самоврядування зобов’язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків.

А начальник управління молодіжної політики Миколаївської міської ради Олександр Рябенко протягом серпня на своїй сторінці у Фейсбук демонструє власну прихильність до політичної партії  «Пропозиція». Дані дії теж можуть мати ознаки порушення статті 40 Закону України «Про запобігання корупції».

Але чи повинен дотримуватись політичної нейтральності Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич? Так, при інформуванні про свою діяльність як посадової особи на власній сторінці у Фейсбук він застосовує елементи партійної символіки партії «Пропозиція». А в публікаціях його онлайн-звітів використовується частина назви партії, що виділяється для привернення уваги. Наприклад, ПРО ЗМІНИ, ПРОДОРОГИ, ПРОМИКОЛАЇВ. Використання елементу партійної символіки було зафіксовано й під час привітання Миколаївського міського голови з Днем Незалежності 24 серпня на офіційній сторінці Миколаївської міської ради у Фейсбук. Крім того, проводячи свої онлайн-зустрічі з мешканцями міста як посадова особа, 18 серпня Олександр Сєнкевич визнав, що ці ефіри мають передвиборче спрямування. А 25 серпня у вечірньому ефірі на офіційній сторінці міського голови у Фейсбук, Олександр Сєнкевич у відповідь на питання, від якої партії він буде балотуватися, розповів про партію «Пропозиція» та закликав доєднуватися до її лав. Тобто прослідковується явна політична спрямованість міського голови. Міський голова – це виборна посада, і на нього не розповсюджується Закон України «Про запобігання корупції». В той же час є наказ НАДС «Про затвердження загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування». У розділі ІІІ Наказу зазначено, що «державному службовцю та посадовій особі місцевого самоврядування заборонено у будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях». Але, зважаючи що міський голова − це політична посада, дії Олександра Сєнкевича можуть мати ознаки саме використання адміністративного ресурсу з порушенням міжнародних стандартів.

І це може стосуватись всіх вищезазначених посадовців, оскільки адміністративний ресурс проявляється у використанні власної посади для популяризації окремої політичної сили. Венеційська комісія в своїй спеціальній доповіді, присвяченій зловживанням адміністративними ресурсами під час виборчих процесів, наголошує не на формальних строках виборчої кампанії, а на необхідності неупередженого та незаангажованого ставлення органів публічної влади до всіх політичних сил вже на етапах формування виборчих комісій та створення округів. Тому наразі дії посадовців відповідно до міжнародних стандартів можуть мати ознаки використання адміністративного ресурсу з порушенням стандартів. А під час виборчого процесу це може порушувати пункт 3 частини 5 статті 12 Виборчого кодексу України, де рівність суб’єктів виборчого процесу та політична нейтральність забезпечується рівним, неупередженим ставленням органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб до кандидатів та партій.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)