Опитування мало розпочатися 27 березня або пізніше. Процедура опитувань в «Дії» та строки їх проведення передбачені постановою Кабміну. Мінцифра не дотрималася затверджених термінів, а резонансна тема могла спричинити конфлікт у суспільстві.

Ще в лютому 2022 року Кабмін затвердив постанову №90, згідно з якою органи влади можуть подати ініціативу про проведення опитувань у «Дії». Замовлення на таке опитування слід подавати не пізніше, ніж за місяць до початку опитування. ОПОРА поцікавилася в Мінцифри, коли до них надійшло замовлення на опитування щодо 8 березня.

У відповіді на інформаційний запит вказано, що Мінкульт за зверненням нардепки він «Слуги народу» Марини Бардіної надіслав запит на проведення опитування 27 лютого. Отже, відповідно до вимог згаданої вище постанови Кабміну, це опитування мало з’явитись лише 27 березня, тобто аж за 19 днів після свята. Варто відзначити, що депутатка ще 20 лютого написала відповідного листа до Міністерства, яке тиждень його опрацьовувало. У разі оперативнішого опрацювання таке опитування могло б початися, наприклад, 21–22 березня.

Насправді ж опитування в додатку «Дія» тривало з 28 лютого до 6 березня. В результаті 62% (1,3 млн) опитаних підтримали ідею залишити день 8 березня вихідним, а 33% (700 тис.) погодилися зробити його робочим. Всього в опитуванні взяли участь 2,1 млн користувачів додатку.

Ініціаторка опитування Марина Бардіна закликала громадян разом вирішити, чи варто залишати 8 березня святковим днем. Це перегукується із законопроєктом про скасування цього та інших офіційних державних свят, який внесла низка депутатів на чолі з Оксаною Савчук.

Такі опитування в «Дії» не обов’язкові до виконання владою та не можуть підміняти собою формат публічних обговорень. Відповідно до постанови Кабміну, це лише збір інформації. Також ці опитування не є репрезентативними, оскільки до них не мають доступу громадяни України без додатку «Дія», що призводить до виключення багатьох людей із процесу збору інформації та подальшого прийняття рішень.

UPD: Мінцифри звернулось до ОПОРИ на офіційну електронну скриньку з проханням додати коментар з їхньою позицією. Він доступний за посиланням разом із коментарем радника з юридичних питань ОПОРИ.

Юрій Лісовський, спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ