Мобільні додатки можуть непомітно стежити за вами. Сьогодні це робить TikTok, а завтра може робити й інший, навіть державний сервіс. Користувачам варто усвідомлювати ризики, на які вони йдуть, користуючись програмами на своєму смартфоні.

Компанія-власник ТікТок’у підтвердила, що моніторила фізичне розташування журналістів, які досліджували роботу цього додатку. Дані про їхнє перебування зіставляли з місцями, у яких бували працівники самої компанії, щоб виявити тих, хто повідомляє інформацію назовні. Отже, стає зрозуміло, що компанія стежить і за власними працівниками, але на це звертали менше уваги. Журналісти Форбс вважають таке стеження наступом на свободу слова.

Оскільки минулоріч сервіс ТікТок був найбільш відвідуваним у світі, він накопичив величезну кількість даних про мільйони людей. Цей додаток знає про своїх користувачів дуже багато. Він зберігає ваше обличчя і відбиток голосу, може визначати вік та стать по ваших відео, знає, що саме ви набираєте на клавіатурі, навіть коли просто пишете повідомлення мамі у вайбері, бачить фото чи відео в буфері обміну вашого телефону, а також вашу геолокацію.

Онлайн-сервіси збирають про нас інформацію, щоб пропонувати рекламу на основі нашої поведінки або продавати зібрані дані третім сторонам. Однак тут виникає ризик: працівники, які мають доступ до даних, самі чи за наказами керівників можуть використовувати їх не за призначенням, описаним в угоді користувача.

Врешті, сама ідея того, що розважальний додаток стежить за людьми, — вже погана. Раніше за цим ловили також убер і фейсбук. Утім, такі ситуації дозволяють більше поговорити про приватність, технології та їх вплив на політичне життя.

Зокрема, Clearview — компанія, яка надає послуги з розпізнавання облич і працює в Україні, нелегально збирала дані для тренування своїх алгоритмів і потім продавала їх поліції, урядам чи приватникам. Саме тому важливо осмислено підходити до того, якими додатками користуватися, особливо якщо ви працюєте із суспільно чутливими матеріалами.

В Україні є державні сервіси, якими користуються мільйони громадян. Ці додатки також збирають інформацію, яку згодом можна використати, скажімо, для стеження за окремими людьми і впливу на прийняття ними політичних рішень. Наприклад, додатки можуть пропонувати взяти участь у політично важливому опитуванні лише певній частині користувачів, чиї погляди будуть найбільш лояльними.

Кожна технологія, яку розробляє держава, повинна бути прозорою. Користувачі мають знати, на основі чого працює додаток, які дані він збирає, де їх зберігає і як ними розпоряджається. Також важливо розуміти, чи долучені до програмування розробники з росії або інших ворожих країн, адже вони можуть бути зацікавлені у зовнішньому доступі чи впливати на роботу додатка.

Юрій Лісовський спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ