Приватна компанія із поганою репутацією, імовірно, безкоштовно отримала доступ до фотографій у державних базах даних і може потім продавати пошук по них.

У березні цього року видання Reuters написало, що Україна почала користуватися програмою для розпізнавання облич від Clearview. У таких програмах є два головні компоненти: набір фотографій людей і програма, яка їх аналізує та вчиться розпізнавати обличчя. Без цього набору фотографій програмісти не змогли б зробити якісної моделі для розпізнавання облич.

Із яких джерел компанія отримувала фотографії? Clearview написали спеціальні програми-боти, котрі "ходили" на всі можливі вебсайти і збирали звідти світлини — і ваші особисті, і ваших близьких, якщо ви їх публікували. Назвіть будь-який онлайн-сервіс і ви не помилитеся в тому, що звідти скачували фотографії — наприклад, із тіндера їх точно завантажували. Крім того, компанія ще й зверталася до правоохоронців, водночас надаючи їм послуги розпізнавання облич підозрюваних. Уже зараз представники Clearview заявляють про 100 мільярдів фотографій — приблизно по 7 на кожну людину планети. На цих даних власники компанії непогано заробляють, продаючи доступ до них правохоронцям і приватним компаніям. Іншими словами, якщо у вас є кошти, ви можете "пробивати" велизечну кількість людей по фотографіях, які зберігатимуться вічно.

У захисті персональних даних є дуже важливий принцип — дані повинні використовуватися для того, на що їх власник дав дозвіл. Звісно, всі ми не дозволяли якійсь компанії зі США скачувати й використовувати наші фото, і саме за порушення цього принципу Clearview отримала штрафів на близько 100 мільйонів євро. За останній рік ця компанія програла п’ять судів у різних країнах за звинуваченнями в нелегальному використанні даних, і більшість процесів завершилися багатомільйонними штрафами.

Із початком повномасштабного російського вторгнення  Clearview працює з Урядом України і, швидше за все, з Міноборони. ОПОРА поцікавилася, на яких умовах відбувається така співпраця, але так і не отримала відповіді. Напевне, на війну можна списати багато, але зловживання доступом до наших даних та їх надання компанії з поганою репутацією — не дуже добрий підхід. Нещодавно на своїй фейсбук-сторінці міністр цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував інформацію про використання даних громадян, але, на жаль, без конкретики. В Україні послугами компанії користуються 7 державних органів — незрозуміло, яких саме, які вже зробили 125 тисяч запитів до програми — незрозуміло, чи ефективних. У цій історії особливо неприємно й те, що Clearview могла отримати доступ до наших фотографій із державних реєстрів безкоштовно та зберегла собі сучасну версію бази. Ми там назавжди, на нас тренуватимуть якісь алгоритми і програми без наших дозволів чи пояснень. Приватна компанія продаватиме доступ до цієї інформації безконтрольно, і варто лише сподіватися, що цим не скористаються зловмисники. Зараз не відомо, чи держава хоч якось це контролює. Парадоксально, але на початку квітня, коли вже тривала співпраця з Clearview, в Мінцифри про неї нічого не знали.