Поки український фейсбук сварився щодо одягу Зеленського та його команди під час візиту в США, в тренди американського твіттера залетів хештег #ZelenskyWarCriminal. Цей хештег не новий, і щодня в мережі з’являється по 1–2 твіти з ним. Така динаміка нормальна у глобальному контексті, адже маргінали-конспірологи нікуди не зникають. Втім, саме після промови Зеленського у Вашингтоні хештег став суперпопулярним. 

Як підрахувала Громадянська мережа ОПОРА лише за 11 годин 23 грудня користувачі опублікували понад 2,5 тисяч твітів зі згадками #ZelenskyWarCriminal англійською мовою. За даними ресурсу Socialbearing, ці твіти набрали майже 4 мільйони переглядів серед майже 2,5 мільйонів користувачів.

За даними Socialbearing, найчастіше ці твіти супроводжується такими хештегами

В англомовному твіттері просувають проросійську дезінформацію — мовляв, уряд США витрачає на підтримку України занадто багато коштів, марнуючи податки американських громадян. Також у цих твітах українських військових звинувачують у злочинах, скоєних росією, а український уряд — у тому, що він продовжує “страждання українців” замість того, щоб скласти зброю. Інший популярний наратив — Україна не заслуговує на подальшу допомогу, адже витратила надані раніше гроші та матеріально-технічне забезпечення непрозоро. Ці ідеї активно просувають навіть політики від Республіканської партії, наприклад, членкиня Палати Представників Лорен Боберт

Особливо цікава конспірологічна теорія про те, що буцімто демократи використовують допомогу Україні як спосіб відмивати гроші. Про це також знаходимо твіти під хештегом #moneylaundaring. Прихильники цієї теорії стверджують, що через криптобіржу FTX Україна переводить фінансову допомогу від США на рахунки Демократичної партії. Цю дезінформацію активно розкачували на своїх платформах американське медіа FoxNews та рупор російської дези RussiaToday. 

За спостереженням ОПОРИ, так твітерські симпатики росії намагаються дискредитувати Україну і підірвати довіру до зовнішньої політики американського уряду — критично важливого партнера України на шляху до перемоги у війні. 

У російських пропагандистських наративах прослідковуємо спроби звинуватити Україну та США у корупції та натяки на те, що російсько-українська війна — не злочинний насильницький акт російського імперіалізму, а проксі-війна в інтересах Заходу. 

Зараз ці ідеї все ще залишаються маргінальними, але інформаційна війна триває. Західна підтримка необхідна Україні не лише під час війни, а й буде важливою в процесі відбудови. 

Потенційно такі інформаційні кампанії можуть становити загрозу, особливо після чергових виборів в США. Пам’ятаймо, що значна частина Республіканської партії залишається критичною до обсягів допомоги, що її отримує Україна з бюджету США.