Субвенції на соціально-економічний розвиток - це тема, яка ніяк не вичерпається. Хоча Мінфін посилає позитивні сигнали. Проте, чи це так насправді?

Про позитивні сигнали Мінфіну

Міністерство фінансів повідомило ОПОРІ, що в наступному році народні депутати більше не будуть піаритися на встановлених за бюджетні кошти майданчиках, придбаних для бюджетних установ принтерах чи сценічних костюмах.

Ви запитаєте: “Що реально так і написали?”. Ми відповімо, що не прямо так, але це випливає з їхньої відповіді.

Тепер трохи передісторії. 

Нещодавно ОПОРА направила лист до Кабміну та Мінфіну з пропозицією зустрітися та спільно напрацювати прозорі механізми розподілу державних субвенцій на 2020 рік. На що з Мінфіну нам відповіли, що проєктом бюджету на 2020 рік субвенції на соцеконом не передбачені. 

Це правда, проєктом бюджету на 2020 рік, який 18 жовтня був підтриманий в першому читанні парламентом, не передбачено коштів на субвенції на соцеконом. Про переваги і недоліки такої ініціативи можна прочитати в одному з моїх попередніх матеріалів

То що, вже можна відкривати шампанське? Чи не можна? Давайте розберемося. 

Про реальність

По-перше, бюджет був прийнятий лише у першому читанні, тому є дуже висока ймовірність того, що в документі відповідні правки можуть з'явитись на етапі другого читання.

По-друге, парламентарі вже готують пропозиції по розподілу коштів субвенцій. Про це свідчить оприлюднена інформація у ЗМІ. 

Так, 18 жовтня у телеграм-каналі шеф-редакторки видання “Левый берег” Соні Кошкіної була оприлюднена таблиця запитів депутатів щодо фінансування своїх округів за рахунок субвенцій соціально-економічного розвитку на наступний бюджетний рік. У списку 67 депутатів. Більшість з них представляють фракцію “Слуга народу”. Загальна сума – трохи більше 2 мільярдів гривень.

Після того, як таблиця з цифрами потрапила в мережу, у цьому ж телеграм-каналі з'явилася інформація, що народний депутат із “Батьківщини” Іван Крулько (навпроти прізвища якого стоїть сума у 185 мільйонів гривень) пояснив, що він робив запит лише на 5 мільйонів на Черкаси, а інші 180 мільйонів – це зібрані запити депутатів, які проходили через нього як заступника голови бюджетного комітету.

Тому відкорковувати шампанське для святкування зарано.

Чому існуюча система розподілу субвенцій неприпустима?

Тут все дуже просто. ОПОРА вже чотири роки досліджує тему розподілу державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні. Аналіз даних у 2016-2019 роках засвідчує наявність політичних факторів у процесі адміністрування державних субвенцій, непрозорий та нерівномірний їх розподіл між різними областями та округами в межах однієї області. Крім того, сама субвенція стала інструментом, за допомогою якого уряд забезпечує лояльність депутатів-мажоритарників до рішень та політики, яку він реалізує. 

Ще однією важливою проблемою є те, що народні депутати використовували субвенції у цілях передвиборчої агітації, яка є однією з форм бюджетного адміністративного ресурсу. Так, у період з червня 2018 року по липень 2019 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували 2 724 випадки піару на бюджетних ресурсах з боку 147 парламентарів, які були обрані в мажоритарних округах, і 27 – за партійними списками.

p.s. Більше про те, чому збереження існуючої тіньової системи розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток є неприпустимим можна почитати у заяві ОПОРИ.