На цих парламентських виборах в Київській області балотувалися і менеджери середньої ланки, і навіть безробітні чи пенсіонери. Зареєстровано критичну кількість «двійників», а роздача продуктових наборів нікого не дивувала. Стільки встановлених іменних лавочок та дитячих майданчиків Україна не бачила за всі роки своєї незалежності

Підкуп став настільки звичним, що виборці, ощасливлені стогривневими купюрами, просто не запам’ятовували, за кого ж потрібно голосувати.

Провели кандидати і небачену жителями Київської області кількість концертів з українськими й не тільки зірками. Лише жителі Кагарлика, Богуслава, Миронівки мали змогу побачити російського поп-короля Ігоря Ніколаєва та неодноразового «рятівника планети Земля» Жан-Клода Ван Дамма, який приїхав до кагарличан на власне День народження з голівудською посмішкою.

Проте святкова феєрія під назвою «вибори народних депутатів України» закінчилась одразу після виборів. Чи побачать виборці свого кандидата ще раз до наступних парламентських виборів, певно, залежить тільки від чесності та гідності кандидата. Чи виконають депутати покладені народом на них обов’язки, будемо бачити згодом.

Залишилось сподіватись на підвищення рівня свідомості виборця до наступного «екшену» під назвою «Вибори».

Так кого ж обрала собі Київщина?

Виборчий округ 96

В одномандатному виборчому окрузі 96 за результатами ЦВК здобув прихильність виборців висуванець Партії регіонів Ярослав Москаленко з перевагою над висуванцем від ВО «Батьківщина» Олександром Кандибою у 798 голосів.

moskЯрослав Москаленко – уродженець Київської області (с. Лютіж, Вишгородський район). Він – перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації, за заслуги перед українським народом Ярослав Москаленко нагороджений грамотою Верховної ради України, орденом преподобного Іллі Муромця I ступеня, орденом преподобного Нестора Літописця II ступеня, орденом Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, відзнакою МВС України «Закон і честь». За хамство перед журналістами Національна спілка журналістів назвала Ярослава Москаленка «ворогом преси» під четвертим номером, який «послідовно порушує права журналістів».

У 2010-2011 роках, коли Ярослав Москаленко був на посаді  Голови Вишгородської районної ради, Національна спілка журналістів не раз звертала увагу громадськості та керівництва держави на протиправні дії Москаленка стосовно Вишгородської районної газети «Слово» та «Київської правди». Ярослава Москаленка категорично не влаштовувала редакційна політика видань.

Ярослав Москаленко був засновником підприємства МПП «Альфа-Трейд», ТОВ «Синтез», яке очолював до грудня 2007 р. Спочатку був депутатом Вишгородської районної ради, зрештою став головою Вишгородської районної державної адміністрації, а з 2010 року перший заступник голови Київської ОДА.

Ярослав Москаленко захоплюється футболом, він є почесним президентом футбольного клубу «Діназ».

За декларацію з офіційного сайта ЦВК, Ярослав Москаленко має у розпорядженні одну заробітну плату, яка складає загальну суму в рік 121 тис. 84 грн. (10 тис. 90 грн. 33 коп. в місяць), також Москаленко у 2011 році отримав 22 грн. дивідендів/процентів.

Ярослав Москаленко має у власності дві квартири загально площею 163, 10 кв. м та 59, 20 кв. м, а також автівку Porsche Cayenne 2011 року випуску, придбану у власність за 875 тис. грн. (вказано у офіційній декларації за 2011 рік). На утримання всього зазначеного майна Ярослав Москаленко витрачає 23 тис. 319 грн.

А от дружина Ярослава Москаленка Інна має загальну суму сукупного доходу 258 тис. 542 грн., з них 58 тис. 542 грн. на рік заробітної плати (4 тис. 878 грн. 50 коп. в місяць). У 2011 році Інна Москаленко отримала 200 тис. грн за провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності. У власності жінка має земельну ділянку – 4 тис. кв. м, квартиру – 163, 6 кв. м, дачний будиночок площею  416 кв. м, легковий автомобіль Lexus RX 330 2007 року випуску (приблизно така автівка коштує 560 тис. грн.). На утримання всього свого майна Інна Москаленко витрачає 36 тис. 600 грн в рік.

У передвиборчій кампанії Ярослав Москаленко роздавав як продуктові набори (горілка, борошно, згущене молоко, цукор та цукерки) своєму електорату, так і за бюджетні кошти газифікував села, роздавав велосипеди фельдшерам, будував лікарні, купував апарати УЗД і це все за свою заробітну плату. Також по 96 одномандатному виборчому округу районні газети можна було купувати з безкоштовною вкладкою Партії регіонів. За передвиборчу кампанію побудував три стадіони клубу «Діназ», один із них є третім серед аматорських у Європі! Проводив по виборчому округу сімейний спортивний фестиваль «Моя родина», будував багато спортивних майданчиків. У передвиборчій кампанії руки Ярослава Москаленка добрались навіть до зони відчуження, яка виявляється теж має право на життя.

Результати

Результати по округу встановлювались відносно інших округів досить швидко та й перемога на окрузі Ярослава Москаленка була прогнозованою. По загальнодержавному округу перемогла ВО «Батьківщина» з досить пристойним відривом майже у 14% від Партії регіонів. На цьому окрузі опозиція не висунула узгодженого єдиного кандидата. Дмитро Крейнін, який мав підтримку лише у 13% електорату не знімав свою кандидатуру на підтримку Олександра Кандиби (у якого – 38, 19% виборців). Загалом для перемоги Олександру Кандибі, висуванцю ВО «Батьківщина», не вистачило для перемоги 0, 78% голосів виборців.

Виборчий округ 97

Павло Різаненко є абсолютним переможцем по 97 одномандатному виборчому округу. Він набрав 31 тис. 678 голосів (31.04%), його основний конкурент Микола Семеняка 16 тис. 613 голосів (16.27%), кандидат від Партії регіонів Сергій Федоренко 14 тис. 318 голосів (14.03%).

rizПавло Різаненко народився у Київський області (село Красилівка Броварського району). Він – безпартійний, висуванець політичної партії «УДАР Кличка», депутат Броварської міської ради VI скликання (висувався від партії «Сильна Україна»), голова броварської міської громадської організації «Прозоре суспільство», голова Київської обласної громадської організації «Громадський захист Київщини». З 1999 року проживав та працював у Москві, де  був директором управління інвестиційно-банківської діяльності, директором управління інвестиційно-банківської діяльності в інвестиційній компанії «Ренессанс Капитал», членом ради директорів компанії ОАО «Корпорация «ВСМПО-АВИСМА».

У російських ЗМІ присутній ряд публікацій про рейдерські захоплення за участю пана Різаненко. Знаходимо матеріали про зв’язок Павла Різаненка з Валерієм Хорошковським та висвітлення подій у Броварах телеканалом «Інтер», який підконтрольний останньому. Але пан Різаненко заперечує ці факти та зв’язок з паном Хорошковським.

Ще Павло Різаненко у травні зробив пожертву руху «Чесно» у розмірі 100 тис. грн. За «Чеснометром» цей кандидат один із небагатьох, хто відповідає всім критеріям руху «Чесно».

Відповідно до декларації Павла Різаненка, яка опублікована на офіційному сайті ЦВК, загальна сума сукупного доходу за 2011 рік становить 2 млн. 966 тис. 624 грн. Заробітної плати безробітний Павло Різаненко не мав, 2 тис. 864 грн. становлять дивіденди/проценти, дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна становить 2 млн. 956 тис. 200 грн, інші види доходів – 7 тис. 560 грн.

Різаненко у своїй власності має земельні ділянки площею 1 тис. 504 кв. м та 2 тис. 500 кв. м, квартиру площею 57, 4 кв. м.

Він не має у власності жодного транспортного засобу. Натомість, на його рахунках у банку та фінансових установах є 2 млн. 857 тис. 191 грн, вкладені у 2011 році. Також володіє 50 тис. 600 грн у цінних паперах.

Дружина Павла Різаненка загального річного доходу має 388 грн (і це все дивіденди/проценти), три квартири площею 210, 5 кв. м, 68, 3 кв. м та 45, 5 кв. м, а також два легкові автомобілі: Honda CR-V 2005 року випуску (в середньому така автівка коштує 320 тис. грн), Jaguar XK 2006 року випуску (в середньому коштує близько 1 млн. 120 тис грн). На рахунках у пані Різаненко 799 тис. 394 грн. А на утримання всього майна сім’я Різаненків витрачає аж 0 грн.

За передвиборчу камапанію Павло Різаненко активно зустрічався з виборцями, мав по дві-три зустрічі на день. До речі, кампанію почав далеко до офіційного старту кампанії. На Різаненка не раз за 2012 рік скоювались напади невідомими, було порушено кримінальну справу за статтею «Хуліганство», але нападників так і не знайшли. Активно позиціонував себе Різаненко як громадський діяч. До офіційного затвердження партією «УДАР» на з’їзді партії давав прес-конференції з різними громадськими організаціями. 23 липня, як голова ГО «Громадський захист Київщини», брав участь у прес-конференції з Євгеном Золотарьовим, координатором руху «Чесно».

Ще до офіційного початку передвиборчої кампанії місто Бровари ГО «Громадський захист Київщини» намагалася прирівняти до Мукачева 2004 року.

Хоча в потенційного суперника Павла Різаненка Сергія Федоренка була хороша підтримка від влади, до Броварів для підтримки останнього приїздив прем’єр-міністр України Микола Азаров, але й прибічники Різаненка робили дрібні провокації.

Все-таки з огляду того, наскільки контролювались всі площі на Київщині і те, що Павлу Різаненку та його громадським активістам дали провести «Фестиваль гречки» в Броварах, виникає питання, наскільки показово влада це все забороняла. Був галас та медіаприводи щодо заборони приїзду до Броварів Віталія Кличка та в штабі розповідали, що були невизначеності в головному штабі та й переносили ці всі заходи не в поля, а просто в парк.

За тиждень до виборів активно ходили чутки про зняття Павла Різаненка будь-якими способами, що набагато підвищило його рейтинги.

Результати

ДВК. які почали масово приїздити до ОВК після 2:00 ночі 29 жовтня, через замалу площу приміщення не запускали до ОВК і люди до ранку штовхалися пакунками, в яких були бюлетені. Через погодні умови частина коробок з бюлетенями намокла. Все це призвело до часткового пошкодження упаковок з бюлетенями і у членів ОВК часто виникали сумніви щодо цілісності бюлетенів та легітимності результатів підрахунку голосів на дільницях. По багатьом дільницям було прийнято рішення провести перерахунок голосів виборців в приміщенні ОВК. Багато дільниць після прийому бюлетенів відправляли уточнювати протоколи, оскільки були допущені технічні описки, які не впливали на результати голосування.

Приймання протоколів від ДВК було завершено 30 жовтня після 15:00.

ОВК прийняла протоколи  6 листопада о 9:30 ранку. По 97 окрузі ЦВК одразу прийняла протоколи без повернення на уточнення.