Вчора на прес-конференції Олександр Турчинов заявив, що в адміністрації Президента вже готові зміни до закону про вибори народних депутатів і навіть пролив світло на сюрпризи, які там ховаються. Головна теза не нова: будуть додавати і віднімати одномандатні мажоритарні округи. Кориснішою є інформація про регіони, які потраплять під скальпель і про кількість мандатів на кону.

Відповідно регіони, які будуть в "плюсі" - це Донецька область (+3 округи), Дніпропетровська (+1), Луганська (+1), Одеська (+1) і АР Крим (+1). В "мінусі" буде Київ (-4), Чернігівська (-1), Хмельницька (-1) та Івано-Франківська (-1) області. Відтак, ціна питання – 7 потенційних мандатів (з 225), які перекочують від одних регіонів до інших. На жаль, представник «Батьківщини» не конкретизував, який механізм реалізації цього сценарію буде запропоновано в Законі. Можливо, мова йде про банальне законодавче закріплення «потрібної» кількості округів в кожному регіоні. Депутатська більшість, нікому нічого не пояснюючи, просто візьме і вирішить, що наприклад в Луганській області буде 13 округів, а в Івано-Франківській – 5 і так далі.

Якщо пан Турчинов свідомо не захотів озвучити саме такі побоювання, тоді те чого він не сказав є набагато важливішим, ніж те про що він розповів. А не сказав він про те, що з метою реалізації такого маніпулятивного сценарію, ініціаторам доведеться змінювати норму закону про 12% відхилення середньої кількості виборців в одномандатних округах. Бо інакше цифри не складуться. Так, в Донецькій області з її гіпотетичними 26 одномандатними округами середня кількість виборців на округ складатиме 131 613 осіб, тоді як в Івано-Франківській з її 5 округами – 216 271 особа на округ. Таким чином, різниця між округами становитиме майже 85 тис. осіб. І це число, ну ніяк, не вкладається у можливе 12% відхилення від орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатному окрузі по Україні, який налічує приблизно 163 тис. осіб. Для «узаконення» явних кількісних розбіжностей «недоторканим» треба внести зміни до Закону і встановити допустиме відхилення від середньої кількості виборців в окрузі на рівні щонайменше 26%. Наслідком таких нововведень буде тотальний «безпрєдєл» в утворенні виборчих округів.