30 липня Комуністична партія України в рамках підготовки до парламентської виборчої кампанії провела свій 45-й (позачерговий) партійний з’їзд у перший день офіційного старту виборчої кампанії в Україні.

IMG_4438

Відповідно до прийнятого в листопаді минулого року Закону «Про вибори народних депутатів» порядок проведення передвиборчих з’їздів регулюється Статутом партії (ст. 53 п.1). Статут КПУ (як і статути більшості інших партій) чітко не регулює порядок проведення передвиборчих з’їздів. Тобто, чинна норма закону фактично дозволяє партіям самостійно і ситуативно визначати формат заходів, на яких відбувається висунення кандидатів та затвердження виборчого списку в загальнодержавному та одномандатних округах. Користуючись цією прогалиною законодавства, партії під час проведення з’їздів ігнорують ключовий принцип демократичних виборів – публічність і відкритість виборчого процесу.

З’їзд Комуністичної партії відбувся в напівзакритому режимі. Загалом передвиборчий захід комуністів був поділений на дві частини. Перша частина з’їзду, яка включала в себе презентацію передвиборчої програми партії відбувалася у присутності ЗМІ і навіть транслювалася он-лайн в мережі Інтернет. Поряд з тим, в залі взагалі не було забезпечено належних умов для роботи журналістів. Для представників медіа організатори не передбачили жодних спеціальних місць, вільних місць у приміщенні знайти було неможливо. Журналісти змушені були забезпечувати публічність заходу стоячи один поперед одного біля підніжжя президії чи тулячись біля вхідних дверей в конференц-зал.

Натомість друга, основна частина з’їзду, де власне і відбувалося висунення кандидатів у депутати – проходила у закритому режимі. Перед початком очікуваної усіма публічної презентації кандидатів від Комуністичної партії, Вікторія Георгієвська – прес-секретар Петра Симоненка – дала вказівку охоронцям «журналистов больше не впускаем». Пряма трансляція позачергового з’їзду КПУ на цьому теж закінчилася. 

IMG_4451

Таким чином, Комуністична партія України замість того, щоб публічно представити громадськості сформований перелік майбутніх кандидатів, обмежилася півгодинною презентацію передвиборчої програми партії «Повернемо країну народові!». Поряд з тим, самого тексту програми журналістам не роздавали. Єдиним документом, з яким на думку організаторів з’їзду варто було ознайомитися представникам преси стало видання авторства Георгія Крючкова «Будущее – за социализмом. Стратегия и тактика борьбы за социализм – научное обоснование». Жодних інших інформаційних матеріалів, насамперед списку кандидатів, учасникам і гостям з’їзду не надавалося.

Першу п’ятірку кандидатів від КПУ в загальнодержавному окрузі (Петро Симоненко, Петро Цибенко, Ірина Спіріна, Спірідон Кілінкаров, Олександр Присяжнюк) було оприлюднено лідером КПУ під час прес-конференції, яку організували в перерві між «закритою» і «відкритою» частинами з’їзду. Більше того, сама прес-конференція відбулася в абсолютно не пристосованому для такого заходу місці – тісному й шумному коридорі поспішно відгородженому партійним банером.  

Щодо розподілу місць у партійному списку, то прогнозовано, перше місце зарезервував за собою Петро Симоненко – незмінний лідер КПУ. Друге місце дісталося заступнику голови фракції КПУ і голові Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів у Верховні Раді Петру Цибенку – вихідцю з Луганської області. Знайшлося в першій п’ятірці КПУ і місце для жінки. Дещо несподівано третьою в списку стала багатолітній член КПУ Ірину Спіріна – завідуюча кафедрою Дніпропетровської державної медичної академії, доктор медичних наук, професор. Четвертий у списку, ще один виходець з Луганщини народний депутат Спірідон Кілінкаров. Перший секретар ЦК Ленінського комуністичного союзу молоді України (ЛКСМУ) Олександр Присяжнюк має п’ятий номер у виборчому списку КПУ. До першої десятки списку увійшов і віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк, попри те, що його бачили ключовим кандидатом в одномандатному окрузі №23 (центр - м. Маневичі) Волинської області.IMG_4458

Повний офіційний список кандидатів у депутати (але лише у загальнодержавному окрузі) врешті був представлений на веб-сайті КПУ із запізненням на добу. Натомість, остаточної інформації про перелік кандидатів в одномандатних округах досі немає. В цій ситуації, місцеві осередки партії (наприклад Донецький обласний комітет КПУ) автономно і з власної ініціативи поширюють інформацію про кандидатів-мажоритарників у своєму регіоні. І тим самим нівелюють саму суть передвиборчого з’їзду, основана функція якого – публічне представлення усіх узгоджених імен кандидатів, які офіційно змагатимуться за мандат депутата.