6 липня у м. Запоріжжя біля стін Запорізької обласної держадміністрації, за ініціативою головного редактора газети «Субота плюс» Богдана Василенка, проходила акція протесту проти цензури у ЗМІ.

м.Запоріжжя

Понад 100 чоловік були одягнуті у білі футболки з написом «Я маю право говорити правду» та тримали плакати такого змісту: «Нас преследуют за правду», «Дядя Витя. Заберите свого мальчика», «Руки прочь от Субботы плюс». Також було встановлено дороговказ з написами: «Чемодан. Вокзал. Межигорье».

Як повідомив Б. Василенко, друкарня корпорації «Кераміст» відмовилась взяти до друку наклад обласної газети «Субота плюс». Офіційна причина відмови: у номері є стаття, зміст якої паплюжить репутацію друкарні. Головний редактор газети Богдан Василенко пов’язує такі дії із тиском на друкарню запорізького підприємця Євгена Анісімова, якого називають тіньовим лідером запорізьких регіоналів (стаття «Приказано заткнутся!»).м.Запоріжжя

Внаслідок цього газета вийшла із запізненням у п’ятницю та була надрукована у Донецькій типографії.

Щоб читачі зрозуміли, чому газета не вийшла, редактор газети винайняв студентів для розповсюдження листівок, які за інформацією конфеденційного джерела було виготовлено заздалегідь, ще до відмови друкарні; аналогічно і домовленості з телеканалами про висвітлення протестних заходів були досягнуті напередодні цієї події. Але двох студенток затримали і відвезли до відділку міліції.

Затримка випуску газети викликала широкий інформаційний резонанс. Місцеві свободівці відразу ж підтримали цю акцію. Інформація зявилася як на місцевих інтернет-сайтах, так і на всеукраїнських порталах.

м.Запоріжжя. Листівка організаторів акції

Проте генералний директор корпорації «Керамист» Дмитро Зусманович не бачить у конфліктові проявів політичної цензури та наполягає, що він має право не друкувати у власній друкарні плітки про нього.

Також, слід зазначити, що за неофіційною інформацією Богдан Василенко має намір балотуватися по одному з мажоритарних округів м. Запоріжжя. Тому інформаційна хвиля йому тільки на руку. У будь-якому разі конфлікт між двома суб’єктами господарювання слід вирішувати у правовому полі, а не мітингами та пікетами.

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджієв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.