Уже 31 березня черкащани, як і жителі всієї країни, голосуватимуть на виборах Президента України. Усі служби і організації, що якимось чином дотичні до виборчого процесу або ж відповідають за безпеку та порядок під час голосування уже зараз перебувають в стані повної готовності.

ОПОРА зібрала інформацію, як на Черкащині проходить підготовка до дня національного волевиявлення. Скільки правоохоронців забезпечать порядок під час голосування? Яка ситуація із організацією виборчого процесу в лікарнях та місцях позбавлення волі? Що очікувати в день виборів?

Начальник сектору комунікації ГУНП в Черкаській області Дмитро Грищенко інформує, що для забезпечення правопорядку в день голосування буде залучено 2 060 працівників поліції та службовців Нацгвардії.

«Усі підрозділи поліції переведені на посилений варіант несення служби. Працює оперативний штаб, куди увійшли працівники поліції, нацгвардії, прикордонники, працівники ДСНС і оперативної служби. Штаб створено для оперативного опрацювання інформації та реагування на різні події, пов’язані з виборчим процесом.

Окрім того, переведено в позаплановий надзвичайний стан роботу ситуаційний центру. Вони збирають інформацію та аналізують. Через наявні в нас камери, вони відслідковують процес і в режимі онлайн приймають рішення і контролюють їх виконання. Звичайно, окрім працівників поліції, що заступають чергувати на дільницях, частина правоохоронців виконують свою поточну роботу.

Посилено кількість нарядів на вулиці. Для забезпечення охорони публічного порядку, зокрема і на дільницях буде, залучено 2060 працівників поліції та військовослужбовців Нацгвардії. Окружні виборчі комісії беруться під охорону поліції. На сьогодні всі комісії обстежені на предмет безпечності, у день виборів – працівник поліції буде знаходитися за межами приміщення, де відбувається голосування. Він має право зайти лише за запрошенням голови комісії», - каже він.

Грищенко повідомляє, що на сьогодні по Черкащині є інформація щодо 143 можливих порушень виборчого законодавства складено 16 адміністративних матеріалів, по 16 провадженнях тривають слідчі дії.

Правоохоронці нагадують, що під час голосування забороняється фотографувати бюлетені та виносити їх за межі дільниці.

Речник управління ДСНС в Черкаській області Костянтин Проценко повідомляє, що для оперативного реагування в день виборів на цілодобовому чергуванні в пожежно-рятувальних підрозділах будуть перебувати 262 рятувальники та 80 одиниць техніки.

«Управління перевірило об’єкти, на яких розміщені виборчі дільниці. Відповідно до плану перевірок виборчих дільниць, заходи державного нагляду виконані на 100%. Крім того, спільними комісіями органів місцевого самоврядування, пожежно-рятувальних підрозділів та зацікавлених осіб проведено стовідсоткове обстеження виборчих дільниць.

Для забезпечення первинного реагування на можливі надзвичайні події, на 1039 об’єктах, де розташовані ДВК, створені тимчасові пожежні пости, на яких сплановане чергування співробітників ДСНС. Для оперативного реагування в день виборів, на цілодобовому чергуванні в пожежно-рятувальних підрозділах будуть перебувати 262 рятувальника та 80 одиниць техніки», - розповідає він.

Проценко додає, що в усіх регіонах проведено відпрацювання документів оперативного реагування на об’єкти, що будуть задіяні під час виборів президента. 

«Із співробітниками управління всіх рівнів у декілька етапів провели семінарські заняття з питань недопущення пожеж та дій у випадку виникнення надзвичайних подій. З усіма співробітниками також провели додаткове заняття щодо дотримання вимог виборчого законодавства.

Фахівці управління також провели заняття із членами виборчих комісій щодо недопущення пожеж та дій у випадку виникнення надзвичайних подій», - пояснює він.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області розповідає, що організація виборчого процесу на Черкащині проходить нормально:

«Ми зв’язалися із Бабанівською жіночою виправною колонією в Умані та побували в Черкаській виправній колонії. Поспілкувалися із керівництвом щодо організації виборчого процесу. Все налагоджено: майже організовані місця для голосування, уже отримали агітаційні матеріали від ЦВК, призначені відповідальні особи, з якими ми обмінялися контактами.

Щодо організації виборчого процесу в Черкасах, то ми спілкувалися із Віталієм Іляшенком. Він повідомляє, що комісії забезпечені приміщеннями, технікою, телефонним зв’язком. Тут проблем теж немає. Керівники комісій повідомляють, що не мають питань щодо організації процесу.

Із заступником директора Департаменту охорони здоров'я Олегом Найданом ми обговорили спеціальні виборчі комісії, яких функціонує загалом 31 по області. Проблем також немає. Зі сторони головних лікарів нарікань немає, готуються попередні списки. Кінцеві списки будуть затверджені безпосередньо перед виборами. Більш-менш сталі списки вже є по Черкасах і Смілі», - каже він.

Директор з інвестицій та перспективного розвитку ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Бращенко розповідає, що минулого тижня енергетики завершили перевірку 7 територіальних виборчих комісій та 1097 виборчих дільниць.

«Було виявлено ряд порушень в наших мережах, в зв’язку з чим виконано роботи по обрізці гілля, кронуванню дерев, перетягуванню дротів, заміні опор та їх елементів ліній електропередач. Крім того, компанією створено робочу групу, яка організовує і керує цим процесом. На період проведення виборів призначений відповідальний черговий по товариству, призначено і укомплектовано відповідний персоналом чергові бригади із числа оперативного і оперативно-виробничого персоналу, які забезпечені паливно-мастильними матеріалами, матеріалами для усунення аварійних ситуацій в разі їх виникнення, а також забезпечені додатковими автономними джерелами живлення», - каже він.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області констатує, що на сьогодні кампанія в області проходить спокійно і доволі інтенсивно в аспекті агітації, роботи ОВК та ДВК перед днем голосування.

«Концентрація виру виборчого процесу закономірно відбувається у обласному центрі. Ближче до дня голосування зросла кількість зовнішньої реклами, публікацій та повідомлень у ЗМІ, агітаційних наметів із друкованою агітацією. Зросла і кількість візитів самих кандидатів (10 у березні, 8 - у лютому і 4 у січні) та візитів різного штибу публічних осіб, котрі агітують за того чи іншого кандидата. Нарешті почалися і передвиборчі концерти, зокрема і з такими мастодонтами українського шоу-бізнесу, як Степан Гіга (за Олега Ляшка) та Павло Зібров (за Юлію Тимошенко). Кілька співаків та гуртів брали участь і в заходах Петра Порошенка. Підтримка виборчих традицій, так би мовити», - каже він.

Координатор ОПОРИ розповідає, що зафіксовані в ході кампанії порушення стосувались більшою мірою правил проведення агітації.

«Фіксація порушень ОПОРОЮ і написання заяв дало свої плоди. Наприклад, після хвилі заяв у поліцію щодо відсутності вихідних даних на білбордах зараз таке порушення не спостерігається.

Найбільш резонансною подією кампанії стали масові сутички між представниками «Національного корпусу» й «Нацдружин» з одного боку та правоохоронцями після завершення виступу Президента України Петра Порошенка у Черкасах 9 березня.

Також варто відзначити і знищення білбордів певних кандидатів у обласному центрі і систематичне заляпування білбордів фарбою на старті виборчого процесу. Поліція розслідує ці справи».

Поліція активно фіксувала виборчі порушення, що відображалось принаймні у цифрах їхніх звітів. Але вісті із судів ті цифри дещо нівелюють. Зокрема, станом на 20 березня суди на Черкащині розглянули п’ять адміністративних справ за заявами ОПОРИ (подавалось нами 18). Чотири з них стосуються тих-таки білбордів кандидатів у Президенти без вихідних даних. У всіх випадках судді повернули поліції протоколи на доопрацювання. Лише один випадок розміщення агітації без вихідних даних з порушенням правил благоустрою має покарання», - розказує він.

Серед тенденцій координатор спостереження виокремлює регулярні заміни складу дільничних виборчих комісій.

«Традиційно чимало ротацій у складі ДВК. Позаяк кандидатів багато, і на 1097 дільниць області нареєстрували понад 15 тисяч членів ДВК. Крім того, штаби залучають і спостерігачів, відтак дійсно не вистачає фахових людей. А ще ж і спостерігачів чимало реєструють від кандидатів.

ОВК працюють зрештою відносно справно. Деякі проблеми зі злагодженістю  роботи можна відзначити хіба на ОВК №195. Зараз основна увага прикута до ДВК. Тут не без нарікань, але й без критичних проблем. Зрештою, при цій інтенсивності подібні напруження виникають під час кожних виборів», - розповідає він.

За словами координатора, зараз немає підстав говорити про зрив виборів, чи сіяти паніку й підіймати напругу: «Щодо підкупу, зокрема і прямого, якого всі по-своєму, таке враження, навіть очікують і ширять чутки та здогади, то тут варто сказати, що підстав говорити про це предметно наразі немає. Разом із тим, у області майже мільйон виборців, і хтось та й мусив би повідомити поліцію в разі виявлення таких фактів і пропозицій продати голос. І це стосується й інших порушень. Виборці так само мають не тільки самі дотримуватись законодавства, а пильнувати як під час кампанії, так і під час дня голосування. І повідомляти про виявлені потенційні порушення поліцію, або ж і спостерігачів ОПОРИ».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.