15 січня Домажирська сільська територіальна виборча комісія прийняла рішення про відкликання трьох депутатів Домажирської сільської ради. Підставою для цього стала група виборців, яка ініціювала процедуру відкликання обранців за народною ініціативою.

У той час як 22 і 29 грудня на Львівщині відбувалися довибори до складу трьох рад об'єднаних територіальних громад у селі Зелів Яворівського району розпочала роботу ініціативна група з відкликання місцевих депутатів за народною ініціативою. Такий інститут імперативного мандату прописаний у прикінцевих і перехідних положеннях Закону України «Про місцеві вибори» (ст. 38-41).

Йдеться про позбавлення мандату 3 з 14 депутатів-самовисуванців Домажирської сільської ради, склад якої був обраний під час місцевих виборів 2015 року. А саме – Романа Бігуна (округ №8, с. Зелів), Назарія Горбачова (округ №9, с. Зелів) і Петра Колодія (округ №10, с. Зелів). Серед основних причин згадується неналежне виконання обранцями своїх депутатських обов'язків (невідвідування засідань ради, відсутність публічного щорічного звітування) і проблеми з голосуванням за рішення ради в умовах конфлікту інтересів.

22 грудня у Домажирі відбулися збори мешканців, під час яких було прийнято рішення про внесення пропозиції про відкликання депутатів і створено ініціативну групу у складі 10 осіб. Вона поінформувала територіальну виборчу комісію №03648 і депутатів про те, що розпочне процедуру збору підписів. У період з 25 грудня по 5 січня відбувався збір підписів виборців у кожному з трьох одномандатних виборчих округів за підтримку даної ініціативи. На цьому етапі були наявні три основні проблеми: встановити межі виборчих округів, які були затверджені згідно з рішенням ТВК під час виборів 2015 року (документація мала бути на зберіганні в архіві сільської ради); уточнити відомості про розподіл виборців у межах виборчих округів; з’ясувати скільки виборців проголосувало у межах цих трьох одномандатних виборчих округів під час місцевих виборів 2015 року. Наявність цієї інформації була необхідна для можливості дотримання подальших процедур.

Цій ініціативі всіляко перешкоджали депутати і керівництво Домажирської сільської ради. Проте, як не дивно, в порівнянні з іншими аналогічними ініціативами, свої обов’язки сумлінно виконувала Домажирська сільська територіальна виборча комісія. Попри відсутність досвіду і труднощі із розумінням застосування виборчого законодавства вона належним чином робила свою роботу.

До 5 січня ініціативна група збирала підписи. Для підтримки ініціативи необхідно було зібрати 50%+1 голос від кількості виборців, які взяли участь в голосуванні під час місцевих виборів 2015 року в кожному з трьох одномандатних виборчих округів, у яких відкликаються депутати. У кожному з округів ця кількість дещо відрізнялася, проте фактично для цього потрібно було зібрати близько 35 підписів в окрузі.

Після подання ініціативною групою підписних листів, у період з 5 по 15 січня територіальна виборча комісія спільно з працівниками поліції здійснювала перевірку відповідності підписів як цього вимагає процедура. Таким чином було перевірено щонайменше 10% від загальної кількості усіх зібраних підписів.

Саме за підсумками встановлення відповідності підписних листів Домажирська ТВК мала прийняти рішення про задоволення або відхилення народної ініціативи. За результатами засідання було прийнято рішення про відкликання трьох депутатів Домажирської сільської ради і складання ними депутатського мандату, про що було складено три постанови. Про це комісія має поінформувати сільську раду і безпосередньо депутатів, які зобов’язані повернути депутатське посвідчення.

Це одна з небагатьох народних ініціатив про відкликання депутатів місцевих рад у Львівській області, яка завершилася позитивним рішенням. Зазвичай виборчі комісії відмовляють у підтримці ініціативи на підставі недотримання процедурних моментів.

Згідно із Законом України «Про місцеві вибори» протягом п’яти днів з моменту прийняття цього рішення, тобто не пізніше 20 січня, Домажирська сільська територіальна виборча комісія мала б прийняти рішення про проведення проміжних виборів у трьох одномандатних виборчих округах. Відповідно до виборчого законодавства тривалість виборчого процесу – 60 днів, отже у другій половині березня 2020 року у Зелові мали б відбутися вибори. При цьому проходити вони мали б у відповідності до старого законодавства, а не до Виборчого кодексу, оскільки його положення не мають зворотної дії.

Проте, незважаючи на рішення про відкликання трьох депутатів, ТВК вирішила не приймати наступного рішення, яке логічно з нього слідує. Вона так і не прийняла рішення про призначення позачергових виборів, обмежившись виключно скеруванням документів до Центральної виборчої комісії. Незважаючи на бездіяльність територіальної виборчої комісії у цьому контексті, ЦВК може і зобов’язана взяти на себе обов’язки з оголошення позачергових виборів у трьох округах Домажирської сільської ради. Залишилося дочекатися подальшого перебігу подій, яке отримає продовження вже найближчим часом.

Разом із тим не можна виключати ймовірності того, що рішення ТВК може буде оскаржене депутатами у суді. А це означає, що кінцеве рішення у цій ініціативі може бути встановлене після розгляду справи у Львівському окружному адміністративному суді.