Соціальна мережа Facebook видалила мережу сторінок, які поширювали під час виборчої кампанії фейкові соціологічні дослідження та використовували фейкові облікові записи (ботів) для їх просування.

Зокрема, були видалені сторінки Асоціація платників податків. Київ, Украина Онлайн, Свободная Украина.

Facebook також видалив більшість з фейкових облікових записів, які були залучені до просування цих дописів. Так, соціальна мережа заблокувала усіх ботів, про яких безпосередньо згадувала ОПОРА. Серед них: Ангеліна В’ятковська, Борис Дзюбак, Олег Бабкін, Аня Тарасова, Яків Мірошниченко. При переході на будь-яку із зазначених сторінок можна побачити таке повідомлення від Facebook:

На момент публікації цієї новини (23 жовтня 2020 року) соціальна мережа Facebook ще не повідомляла додаткової інформації про видалення сторінок та фейкових облікових записів. Тому точна кількість видалених сторінок невідома. Проте частина фейкових акаунтів, які активно коментували вищезгадані дописи, залишилася активними. Детальну інформацію про видалені та активні облікові записи можна переглянути у таблиці.

Нагадаємо, що в рамках моніторингу політичної реклами Facebook ОПОРА звернула увагу на три публічні сторінки, які протягом виборчої кампанії транслювали ідентичні рейтинги кандидатів, які мали всі ознаки фейкового соціологічного дослідження. Більше того, вони використовували платні інструменти для просування.

Поширювали ці рекламні повідомлення такі сторінки: Асоціація платників податків. Київ, Украина Онлайн, Свободная Украина. Протягом виборчої кампанії вони синхронно у часі публікували рейтинги із завищеним відсотком підтримки одного з кандидатів  на посаду міського голови Києва - Андрія Пальчевського. У цих постах посилались на результати соціологічного опитування, проведеного Центром суспільного розвитку «Інтер-акція», що потрапив до Бази псевдосоціологів через недотримання вимог публікації соцопитувань. Схоже, що сторінки Украина Онлайн та Свободная Украина були створені спеціально для поширення цього опитування, адже вони з'явилися в соціальній  мережі в  один день  (22 червня 2020 року) та не публікували інших дописів, окрім зазначеного соціологічного дослідження. У вересні з цієї мережі сторінок транслювалися 23 рекламні дописи, які здебільшого дублювалися. Загалом на їхню промоцію було витрачено понад 32 тисячі доларів (близько 860 тисяч грн). Ці сторінки мали ще одну спільну рису - посилання на новинні агрегатори Znaj.ua і Politeka.net.  Окрім цього, для просування своїх дописів сторінки використовували фейкові акаунти (боти).

Відповідно до правил Facebook користувачам заборонено неправдиво представлятись у Facebook, використовувати підроблені акаунти, штучно підвищувати популярність змісту сторінок тощо. Таку поведінку Facebook називає Coordinated inauthentic behavior (скоординованої неавтентична поведінка). Останнім часом Facebook особливу увагу приділяє саме виявленню та ліквідації такої поведінки. Через таку поведінку у вересні 2019 року Facebook видалив цілу мережу сторінок і акаунтів пов’язаних зі сайтами Znaj.ua, Politeka, Hyser, Akcenty.

На зображенні нижче видно приклад роботи ботоферм під рекламними дописами сторінок Асоціація платників податків. Київ, Украина Онлайн, Свободная Украина:

Загалом ОПОРА проаналізувала  2 530 коментарів під сімома ідентичними рекламними дописами та виявила мережу з понад сотні ботів, які створюють штучну активність у коментарях до них. Усі ці факти свідчили про те, що сторінки порушували правила Facebook задля просування у соціальних мережах кандидата в міські голови Києва - Андрія Пальчевського.

Детальніше про Facebook-активність групи підтримки Пальчевського можна прочитати в цьому тексті: «Facebook-перемога» Пальчевського: псевдосоціологія, «платники податків», боти та сусіди-рекламодавці.

За коментарями звертайтеся:  Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА    [email protected], 0955711066

Анастасія Романюк, Ольга Снопок - спеціалістки з моніторингу соціальних мереж