Значною частиною роботи народного депутата України, крім роботи на окрузі та голосувань «під куполом» парламенту, є робота в комітеті. Саме там ідуть найактивніші дискусії щодо тих чи інших норм законопроєктів. Виборцям корисно знати, як працюють їхні обранці саме в комітетах, як аргументують свою позицію, чи вносять в законопроєкти ті ідеї, які обіцяли під час виборів, наскільки активно відстоюють їх. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу парламентських комітетів під час карантинних заходів, пов’язаних із коронавірусом.

Основне спостереження за результатами дослідження – депутати не сховались від пандемії і більш-менш активно займались законотворчістю. Для цього 30 березня 2020 року навіть ухвалили зміни до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» і отримали можливість здійснювати свою роботу у режимі відеоконференцій і працювати з будь якої точки світу.

Засідання комітетів Верховної Ради України

Народні депутати мали можливість використати з арсеналу інструментів хорошого законотворця декілька форматів проведення засідань комітетів. Вони могли збиратись традиційним способом в приміщенні комітету або ж за допомогою відеоконференцій. Так, 3 з 23 комітетів парламенту в квітні-травні 2020 року проводили всі свої засідання в традиційній «очній» формі, збираючись разом в одному приміщенні. Працювали з дотриманням соціального дистанціювання, в масках. Зокрема, це практикував Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (засідання 12 травня 2020 року) 

Депутати з інших 19 комітетів Верховної Ради вирішили скористатись можливістю проводити засідання в форматі відеоконференцій. Для цього їм не потрібно було бути присутніми в Києві в приміщенні комітету, вони могли спокійно працювати, знаходячись вдома або ж навіть пересуваючись автомобілем, перебуваючи на пасажирському сидінні. Засідання проводились за допомогою сервісу Zoom. Приклад такої організації роботи депутатів - Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України (засідання 8 травня 2020 року).

На жаль, пізніше не всі комітети розміщували відео своїх онлайн-засідань у офіційні Youtube-канали.

Плани роботи, розклади та порядки денні засідань, що проводяться у режимі відеоконференції повідомляються членам відповідних комітетів парламенту секретаріатами комітетів через єдину автоматизовану систему роботи з документами у Верховній Раді України. Порядок денний та проєкти актів надсилаються членам відповідного комітету секретаріатом комітету невідкладно, але не пізніш як за 24 години до початку засідання.

Акти комітетів, протоколи і стенограми їх засідань розміщуються на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Деякі комітети, однак неналежно інформують про свою роботу, зокрема, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. На офіційному сайті немає розміщеної інформації про результати його роботи, крім коротеньких звітів за підсумками засідань Комітету.

Єдиний парламентський комітет, який жодного разу не провів свого засідання в квітні-травні 2020 року - це Комітет з питань сім’ї та молоді. Один раз депутати намагались організувати засідання комітету - 20 травня, але за декілька годин до зазначеного в анонсі часу все ж відмінили його.                           

Присутність депутатів на засіданнях комітетів

Організація роботи комітетів у форматі відеоконференції під час карантинних заходів дозволила збирати повноцінні засідання. Кожен мав можливість приєднатись до обговорення і надати власні пропозиції до законопроєктів, що обговорювалися. Цікаво, що до 30 березня, тобто до внесення змін до до Закону України «Про комітети Верховної Ради України», депутати через побоювання заразитись на коронавірус змушені були проводити засідання навіть на вулиці. Про роботу комітету у такому форматі писав народний депутат Олександр Маріковський: «Кворум є. Засідання комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Під відкритим небом.»

Під час засідань комітетів в форматі відеоконференції за допомогою сервісу Zoom, засідання вів головуючий, члени комітету реєструвалися шляхом проведення простої переклички, вмикаючи веб-камеру і голосом повідомляючи про свою присутність. Аналогічним способом депутати голосували під час розгляду поправок до законопроєктів. В народного обранця обов’язково повинна була бути ввімкнена веб-камера, і депутат/ка піднятою рукою та голосом фіксували свою позицію «за», «проти», чи «утримався/утрималася» після того, як їх прізвище озвучував головуючий.

Проведення Комітетом інших заходів, крім засідань Комітету

В карантинний період декілька комітетів спромоглися не лише проводити свої засідання в онлайні, але й організовувати інші заходи, пов’язані із законотворчою діяльністю депутатів – круглі столи, конференції, робочі зустрічі в онлайн-форматі.

Наприклад, 17 квітня Комітет з питань правоохоронної діяльності провів веб-конференцію з керівництвом Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо їх діяльності.

23 квітня відбулась відеоконференція Комітету з питань освіти, науки та інновацій з Президією Спілки ректорів вищих навчальних закладів України та головами регіональних Рад ректорів стосовно окремих питань законодавчого забезпечення діяльності закладів вищої освіти в період карантину, зумовленого пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19).  

5 травня 2020 року в Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг із використанням засобів конференц-зв'язку відбувся круглий стіл на тему: «Подолання кризових явищ в українській енергетиці». У заході взяли участь народні депутати - члени Комітету, представники профільних міністерств, відомств, організацій та підприємств.

Відео та аудіозаписи, онлайн-трансляції засідань комітетів

Кожен виборець повинен мати можливість побачити чи хоча б почути, як проходило засідання того чи іншого комітету Верховної Ради. З огляду на обмежений доступ журналістів до засідань парламентських комітетів через карантинні обмеження ще більш актуальними стали відео або ж аудіозаписи їх засідань. На жаль, онлайн-трансляції засідань комітетів переважно були відсутні (тільки 4 комітети проводили онлайн-трансляції засідань), просто після завершення обговорення відео викладалось на офіційний Youtube-канал комітету для ознайомлення широкого загалу або завантажувалася аудіо-версія на сайт комітету.

Так, на офіційному Youtube-каналі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  наявні записи трансляцій засідань комітету. 

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики розміщує аудіозаписи травневих засідань на своєму офіційному сайті.

Цікавий випадок стався 8 травня 2020 року під час обговорення медичної реформи на засіданні Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Комітет завчасно анонсував своє засідання і онлайн-трансляцію в Facebook. Однак, в зазначений час трансляція засідання так і не розпочалась. Тому народна депутатка Олександра Устінова, яка є членкинею іншого комітету, приєдналась до засідання і вела трансляцію на свою Facebook-сторінку, знімаючи екран ноутбука на камеру свого телефону. Через деякий час Секретаріат Комітету налаштував онлайн-трансляцію на офіційній сторінці комітету в соціальній мережі Facebook.

Соціальні мережі та робота комітетів

Під час карантину ще більш важливим джерелом інформації для виборців стали соціальні мережі. Особливо Facebook, Instagram, Twitter та Telegram. Більшість комітетів мають сторінки в Facebook, які наповнюються по-різному, вони мають різне охоплення аудиторії, але іноді навіть транслюють свої засідання онлайн і це прекрасно. У депутатів зараз є всі можливості для максимально відкритої і прозорої роботи в комітетах. Головне -  мати бажання.

На жаль, лише у 3 комітетів Верховної Ради є сторінки в інших, крім Facebook, соціальних мережах, наприклад, Instagram та Telegram. Facebook користуються 15 з 23 комітетів, але тільки 12 мають верифікований-підтверджений аккаунт, на який є пряме посилання з офіційного сайту комітету. Подібна верифікація додає впевненості в достовірності інформації, яка публікується на цьому каналі в Facebook чи Youtube.

Гарно зроблене посилання на канали в Youtube та Facebook на головній сторінці (під пунктом меню «Контакти») офіційного сайту Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. 

Активні посилання на сторінки в соціальних мережах (над пунктом меню «Контакти») на головній сторінці офіційного сайту Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Натомість на офіційному сайті Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів хоч і є посилання на сторінку комітету в Facebook, однак профіль не оновлювався з 2018 року, коли Комітет називався Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Сторінка велась активно, там є близько 1500 підписників, але, на жаль, Комітет нехтує цією можливістю комунікації з громадянами у соціальних мережах.

Висновки

Народні депутати не злякались коронавірусної інфекції і знайшли можливість працювати в цей нелегкий для держави час. Вони освоїли новітні технології для віддаленої роботи - електронний документообіг, відеоконференції, електронний підпис тощо. У більшості комітетів з’явились офіційні канали на Youtube та активно ведуться сторінки в соціальних мережах. Однак, лише декілька Комітетів намагаються бути ближчими до молодих виборців шляхом комунікування в Instagram та Telegram.

На жаль, існують певні проблеми з оперативністю викладення офіційних документів за результатами засідань комітетів - протоколів, стенограм, порядків денних, статистики відвідуваності засідань комітету депутатами, аудіо та відеозаписів засідань. Не всі засідання вчасно анонсувались. Можливо, такі затримки відбувались через неможливість повноцінно працювати всім працівникам секретаріатів комітетів і найближчим часом всі документи з’являться на офіційних сайтах.

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.