Ізюмська районна виборча комісія, за словами її голови, на цей час «не має фізичної можливості» реєструвати офіційних спостерігачів від громадських організацій, не дивлячись на безпосереднє звернення з проханням прийняти документи, оформлені відповідно до законодавства.

17 вересня довготерміновий спостерігач ОПОРИ звернувся до Ізюмської районної виборчої комісії з проханням прийняти документи для реєстрації, відповідно до частини п’ятої статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», у відповідній територіальній виборчій комісії. Однак, представник ТВК, яка представилася як голова Ізюмської районної виборчої комісії (див. відеозапис) відмовилася прийняти документи, запропонувавши подати їх після 1 жовтня. Своє рішення вона мотивувала першочерговою необхідністю прийняття документів від кандидатів. А для офіційних спостерігачів, зокрема, від громадських організацій «не має фізичної можливості». Взагалі, відповідь була категоричною: «Хоч жалуйтесь, хоч ні, наша комісія на даний момент не може зареєструвати!».  

Відзначимо, що такими діями члени Ізюмської районної виборчої комісії прямо порушують пункт 6 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори»: «Подання про реєстрацію офіційного спостерігача від громадської організації за підписом керівника організації, що засвідчується печаткою громадської організації, вноситься до відповідної територіальної виборчої комісії не пізніш як за п’ять днів до дня голосування (дня повторного голосування). Рішення про реєстрацію офіційного спостерігача або про відмову в реєстрації приймається відповідною територіальною виборчою комісією у триденний строк з дня внесення документів, зазначених у частині п’ятій цієї статті».

Як відомо, Громадянська мережа ОПОРА отримала дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2015 року, відповідно до частини першої пункту 6 статті 12 та частини першої та другої статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», на підставі рішення Центральної виборчої комісії, зафіксованого Постановою ЦВК №249 від 10 вересня 2015 року.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.