Про спроби перешкоджання здійснення відеозйомки офіційним спостерігачем, явку виборців та результати голосування обговорили 30 жовтня в Центрі розвитку місцевого самоврядування під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА щодо підсумків громадського спостереження за виборами в об’єднаних територіальних громадах Чернівецької області.

 

Через складні погодні умови впродовж дня і під час підрахунку голосів зокрема у приміщеннях виборчих дільниць Чернівецької області було відсутнє електропостачання. 

На виборах у чотирьох громадах Чернівецької області найбільша явка виборців зафіксована у Кіцманській ОТГ – 45,9%. У Мамаївській ОТГ своє волевиявлення здійснили 44% виборців, в Острицькій ОТГ – 41,93% та у Магальській ОТГ – 33,67%.

«На одній з виборчих дільниць спостерігач від кандидата в депутати Мамаївської ОТГ Віктор Ганджук намагався перешкоджати роботі офіційного спостерігача ОПОРИ, обмежуючи правом спостерігати за процесом підрахунку голосів та спробами не дозволити відеозйомку виборчого процесу. Після втручання членів виборчої комісії конфлікту вдалось уникнути. При цьому згідно Закону «Про місцеві вибори» спостерігач має право здійснювати фото- та кінозйомку виборчого процесу, не порушуючи при цьому таємниці голосування, а також спостерігати за діями членів виборчої комісії з будь-якої відстані», - розповів координатор громадського спостереження за виборчим процесом у Чернівецькій області.

Крім цього, під час підрахунку голосів члени виборчої комісії №730220 не враховували бюлетені, де виборець поставив позначку не в квадраті, а навпроти прізвища кандидата. Тоді як пунктом 27 статті 79 Закону «Про місцеві вибори» визначено перелік бюлетенів, які можна вважати недійсними.  

Спостерігачі ОПОРИ фіксували й спроби членів дільничних виборчих комісій видати бюлетені без паспорта громадянина України. За даними ОПОРИ, такі випадки виявлені на 13,1% виборчих дільниць. Також серед порушень виборчого законодавства було розміщення  агітаційних матеріалів на виборчих дільницях та в населених пунктах, де проходять вибори.

На завершення представник ОПОРИ ознайомив з результатами голосування на посаду голів місцевих рад. Так, за інформацією територіальних виборчих комісій, у Кіцманській громаді найбільше голосів отримав Сергій Булега – 65,55%, за Олександра Григоряка проголосували 15,79% виборців і за Ярослава Яремія – 18,64%.

У Мамаївській громаді перемогу здобула Наталія Катрюк – 54,34%. За Сергія Угринчука 34,06% виборців віддали свої голоси, за Юрія Савчука – 3,96% виборців, за Дмитра Левченка 2,37%, Андрія Полянека – 2,27% та за Віктора Савчука – 1,33%.

Переможцем на посаду голови Острицької ОТГ став Василь Цуркан з результатом 40,04% голосів. Лілія Ястемська отримала 23,41% голосів, Дан Кришмару – 21,39% та Віорел Ботлунг – 15,16%.

У Магальській ОТГ перемогу отримала Олена Нандриш, за яку проголосували 97,10% виборців.

Нагадаємо, 29 жовтня у Кіцманській, Мамаївській, Острицькій та Магальській ОТГ Чернівецької області відбулися перші місцеві вибори.

 

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.