У селі Банилово-Підгірному, що у Сторижинецькій громаді Буковини, члени ДВК не дозволяли спостерігачу ОПОРИ бути на своєму засіданні, а також проводити там відео- та фотозйомку. За фактом інциденту написано заяву до поліції.

На дільниці №730347, що розташована на центральній вулиці села у приміщенні Народного дому, члени комісії не дозволяли спостерігачу ОПОРИ перебувати на засіданні 16 грудня, коли там здійснювався підрахунок отриманих бюлетенів для голосування, що пройде у громаді 18 грудня.

chernivci 33

chernivci 32

За версією голови комісії Людмили Уреке, офіційний спостерігач не має права перебувати на засіданні ДВК. Окрім цього було усно сказано, що офіційний спостерігач нібито заважає працювати комісії.

Також спостерігачу ОПОРИ намагались заборонити здійснювати фото- та відеозйомку та відмовилися надавати для ознайомлення офіційну документацію комісії.

Окрім цього, спостерігачем ОПОРИ зафіксовано друковані матеріали агітації прямо на вході до приміщення цієї ДВК. Це суперечить законодавству, оскільки агітація у приміщенні органів влади та й, власне, на ДВК забороняється.

Втім на зауваження спостерігача члени комісії сказали, що вважають, нібито друковані агітки розміщені не на території дільниці, а на будівлі Народного дому.

За фактом усіх згаданих ознак порушення законодавства активістами ОПОРИ написано заяву, яка розглядатиметься Сторожинецьким відділом поліції ГУНП в Чернівецькій області.

ОПОРА нагадує: згідно з вимогами частини 9 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», офіційний спостерігач від громадської організації має право бути присутнім на засіданнях виборчих комісій та здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Згідно з частиною 9 статті 60 цього ж Закону, забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.