Спостерігачі ОПОРИ на Черкащині звернулися в поліцію через відсутність вихідних даних на білбордах із зображеннями кандидатів у Президенти України Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Анатолія Гриценка та Євгенія Мураєва.

Протягом 21 та 22 січня спостерігачі ОПОРИ на території Черкаської області  фіксували друковану політичну рекламу кандидатів в Президенти України, яка не містила інформації про вихідні дані. По зафіксованих фактах ОПОРА написала заяви в поліцію.

Так, 21 січня в обласному центрі спостерігачі виявили щонайменше 4 сітілайти із зображеннями кандидатки в Президенти Ольги Богомолець. Спостерігачі викликали правоохоронців та написали заяву в поліцію. Заяви передані у Черкаський відділ поліції.

22 01 19 Cherkasy bordy3

22 січня спостерігачі звернулися у поліцію стосовно білбордів кандидата у Президенти Олександра Шевченка без зазначення вихідних даних. Щонайменше два такі борди із його зображенням зафіксовані у Черкасах та ще один – у Смілі.

22 01 19 Cherkasy bordy2

22 01 19 Cherkasy bordy1

У Городищі спостерігачі ОПОРИ написали заяву до поліції щодо розміщення в місті бордів із зображенням Анатолія Гриценка та Євгенія Мураєва без вихідних даних. Заяви передано до Городищенського районного відділу поліції.

22 01 19 Cherkasy bordy5

22 01 19 Cherkasy bordy4

22 01 19 Cherkasy bordy6

Також в Корсуні-Шевченківському зафіксовані 2 білборди із зображеннями Анатолія Гриценка без вихідних даних. Спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію із відповідною заявою, яку передано в Корсунь-Шевченківський райвідділ.

22 01 19 Cherkasy bordy7

Зазначимо, що в Черкасах досі розміщені білборди і сітілайти із зображенням кандидата в Президенти України Анатолія Гриценка, щодо яких ОПОРА уже зверталася в поліцію.

«Передвиборна агітація, згідно з частиною 1 статті 57 ЗУ «Про вибори Президента України», розпочинається кандидатом на пост наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. А згідно з частиною 3 статті 59,  друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

Частина 16 статті 64 цього ж Закону прямо забороняє виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять перерахованих відомостей.

Стаття 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що розповсюдження під час виборчого процесу матеріалів без вказаних даних тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів на громадян і від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів на посадових осіб», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Зазначимо, що Анатолій Гриценко («Громадянська позиція») та Євгеній Мураєв (політична партія «Наші») зареєстровані кандидатами в Президенти України  постановами Центральної виборчої комісії 15 січня. Ольгу Богомолець (самовисування) ЦВК зареєструвала 18 січня, Олександра Шевченка (політична партія «УКРОП») – 21 січня.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)