Всупереч нормам Закону України «Про місцеві вибори» Бузівська сільська виборча комісія Жашківського району зареєструвала самовисуванку Сніжану Ковальчук кандидаткою на посади голови ОТГ і депутата місцевої ради.

Водночас у абзаці 2 частини 4 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» сказано, що «особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів».

News Cherkasy Spysok1News Cherkasy Spysok2

Тобто Закон забороняє одночасне балотування у двох одномандатних виборчих округах. Оскільки для виборів депутатів сільських рад утворюється одномандатний виборчий округ, а для виборів сільського голови – єдиний одномандатний виборчий округ, норму абзацу 2 частини 4 статті 35 Закону слід розуміти так, що особа, висунута кандидатом у депутати або кандидатом на посаду селищного голови, не може балотуватися у будь-яких інших округах, зокрема й в межах одного населеного пункту.

Голова комісії пояснила, що у своїх діях вони керувались частиною 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори», де сказано, що «особа, з урахуванням вимог частини четвертої цієї статті, може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування». Таким чином, комісія не врахувала вимог частини 4 статті 35 Закону.

Один із кандидатів на посаду голови звертався до сільської виборчої комісії з приводу порушення, проте на звернення там не відреагували, порадивши скаржитися на дії сільської комісії до районної ТВК, чого згаданий кандидат не зробив. Вирішити ситуацію на цей момент так і не вдалося.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що законодавство забороняє одночасне балотування у двох одномандатних виборчих округах, про це йдеться у абзаці 2 частини 4  cтатті 35 Закону України «Про місцеві вибори».

«Балотування особи у двох одномандатних округах є порушенням виборчого законодавства, проте усунути його комісія вже не може, оскільки прийняття  територіальною виборчою комісією рішення про скасування реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного голови, відповідно до частини 3 статті 47 Закону, можливе не пізніше, ніж за вісімнадцять днів до дня голосування, тобто лише до 10 жовтня», – пояснює юристка.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.