Протягом січня-на початку лютого Херсон відвідали кандидат в Президенти Юрій Бойко (самовисуванець), політик, якому ЦВК відмовила в реєстрації, Олександр Соловйов (партія «Розумна сила»), народний депутат від Радикальної партії Денис Силантьєв, лідер політичної партії «Демократичний альянс», яка об’єдналася з «Самопоміччю», Василь Гацько та лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко. 11 кандидатів відвідали Херсонську область ще до офіційного старту виборчої кампанії. а також 1 та 2 лютого Херсонщину відвідав депутат Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшка Денис Силантьєв, де зустрівся з представниками влади й «майбутніми виборцями» в селі Новотроїцьке, в обласному центрі поспілкувався з головами ОСББ та подарував корм собачому притулку, дав інтерв’ю на місцевих телеканалах. Жоден публічний виступ депутата не пройшов без згадки «досягнень» РПЛ та зокрема її лідераОлега Ляшка. 

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov1

1 лютого в Херсоні відбулася зустріч з лідером політичної партії «ДемАльянс» Василем Гацько в приміщенні Херсонського економічно-правового інституту.  Він говорив про те, що «Україні потрібна нова людина, і це –  Андрій Садовий» та закликав виборців «брати відповідальність за майбутнє країни». Зустрів анонсувалась в ЗМІ, на неї прийшли майбутні члени виборчих комісій та прихильники кандидата в Президенти Андрія Садового, загалом близько 50 людей.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov2

Також 1 лютого Херсонщину з робочим візитом відвідав Микола Томенко – лідер Громадського руху «Рідна країна». Серед анонсованих заходів була зустріч з бібліотекарями Херсона, презентація просвітницьких проектів Фонду та нового «Українського щорічника», інтерв’ю представникам ЗМІ та місцевим телерадіокомпаніям, у яких він критикував діючу владу та реформу децентралізації. Як відомо, 17 грудня Микола Томенко від імені лідера партії «Громадський рух «Рідна країна» заявив про підтримку на виборах кандидатури Анатолія Гриценка. Крім того, Томенко часто супроводжує лідера «Громадянської позиції» під час візитів в регіони.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov3

30 січня народний депутат, засновник «Опозиційної платформи – За Життя» Юрій Бойко з робочим візитом відвідав Херсонщину, а саме загальноосвітню школу № 40 у селищі Молодіжне, де поспілкувався з освітянами щодо реформи освіти. Проте приїзд кандидата не анонсувався, публічних заходів він не проводив та єдине джерело інформації про нього – сюжет на міському каналі Херсон плюс та сюжети на загальнонаціональних каналах.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov4

14 січня з робочим виїздом на Херсонщині побував лідер партії «Розумна сила» Олександр Соловйов, який взяв участь в  конференції обласної організації «Розумна сила». Сюжет про це з’явився на телеканалі «Херсон плюс». У ньому політик критикує чинну владу, реформи та заявляє, що саме представники херсонської обласної організації партії запропонували йому висунути свою кандидатуру на посаду Президента. Проте перший раз ЦВК відмовило Соловйову в реєстрації та 3 лютого він подав документи повторно.

Більшість найвідоміших широкому загалу політиків, які претендують обійняти пост Президента України, встигли навістити Херсонщину та поспілкуватись з майбутніми виборцями ще напередодні офіційного старту виборчої кампанії, з серпня по грудень 2018 року. На сьогоднішній день 9 з них вже зареєстровані Центральною виборчою комісією, один не подав документи (Віктор Чумак), а ще один, чинний Президент Петро Порошенко, подав документи 3 лютого і чекає реєстрації. З якою метою та меседжами вони приїздили, спробували детально розібратись представники ОПОРИ. 

Олег Ляшко

10 серпня лідер Радикальної партії Олег Ляшко прибув з неофіційним візитом на Херсонщину, а саме в селищі міського типу Білозерка зустрівся з журналістами та соратниками, відвідав недобудовану поліклініку та провів зустріч медичними працівниками, вручив їм в якості подарунку кондиціонер фірми Saturn.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov5

Також відвідав собачий притулок «Шанс» та Херсонський машинобудівний завод, де перед телекамерами місцевого телебачення дав обіцянку від імені фракції, що вони «виб’ють 300 млн. на херсонські комбайни». Його візит на Херсонщину супроводжував народний депутат від Радикальної партії Денис Силантьєв. 

Андрій Садовий

27 серпня Херсон відвідав Андрій Садовий – голова політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» та міський голова Львова. Метою візиту стало проведення публічної дискусії на тему розвитку міста, бажання поділитись історіями успіху управління містом в рамках проекту «UrbanTalks».

Окрім спілкування з активістами, громадськими діячами та політиками в одному з місцевих відкритих креативних просторів Садовий відвідав Херсонський суднобудівний завод, екскурсію містом та завітав в одну із кав’ярень в центрі міста. Хоч візит міського голови Львова відбувався в рамках ініціативи, пов’язаної з його нинішньою посадою, але проходив як тур Україною.

8 січня ЦВК зареєструвала Андрія Садового як кандидата на пост Президента України.

Юлія Тимошенко

28 серпня лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко приїхала в Херсон з метою презентувати та обговорити «Новий курс України» з місцевими жителями. Також лідерка «Батьківщини» провела на центральній площі міста мітинг, на якому обговорювала з херсонцями незаконність нарахувань облгазу за спожитий природний газ. Під час візиту її супроводжували голова обласного осередку партії «Батьківщина», народний депутат, обраний по 183 округу, Юрій Одарченко та голова херсонського осередку «Батьківщини», голова обласної ради Владислав Мангер. Завітала Тимошенко і на херсонське ТОВ «Екозерно» – один з найбільших елеваторів півдня України, директором якого в 2015-2016 роках був Владислав Мангер.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov6

Віктор Чумак

8 вересня Херсон відвідав народний депутат та лідер Громадського руху «Хвиля» Віктор Чумак, під час візиту він поспілкувався з жителями міста на площі Свободи, розповів про свої принципи та діяльність як депутата, про вихід зі складу НАЗК, про шляхи зменшення тарифів,  а також заявив про свої наміри балотуватись в Президенти України.

Станом на кінець 2018 року Віктор Чумак прийняв рішення об'єднатися довкола «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, аналогічні рішення прийняли «Європейська партія» Миколи Катеринчука, «Рідна країна» Миколи Томенка та «Альтернатива» Єгора Фірсова.

Дмитро Добродомов

11 жовтня Херсонщину відвідав Дмитро Добродомов – народний депутат України та лідер Громадського руху «Народний контроль». Під час спілкування з працівниками Олешківського лісомисливського господарства пообіцяв допомогти у розв’язані проблеми з фінансуванням державних лісомисливських підприємств області. А Херсонському рибоохоронному патрулю пообіцяв допомогти в передачі майна від старої структури – Херсонрибоохорони. Також Дмитро Добродомов провів зустріч з жителями Херсона, під час якої розповів своє бачення економічного розвитку України та боротьби з корупцією.

Петро Порошенко

13 жовтня діючий Президент України Петро Порошенко відвідав Херсон, під час офіційного візиту взяв участь у посвяті кадетів Херсонської державної морської академії 2018 року. Під час посвяти проголосив промову, де зазначив про потенціал України як морської держави, а також наголосив, що серед присутніх є і курсанти-вступники з Криму та іноземних держав. Під час візиту Порошенка на посвяту кадетів, разом з ним взяли участь у заході  депутати-мажоритарники Херсонщини від БПП, а також представники органів місцевого самоврядування та влади.

Олександр Шевченко

27 жовтня в Херсоні пройшли публічні дебати в рамках праймеріз «Укроп», в яких взяли участь народний депутат Олександр Шевченко, Ірина Головатенко та Оксана Тунік-Фриз. Захід відбувся в обласному академічному театрі ім. Куліша, директором якого є «укропівець» Олександр Книга. Окрім виборців, відвідали зустріч представники херсонського осередку партії, військові та учасники АТО, представники ЗМІ. Олександр Шевченко став переможцем праймеріз на Херсонщині, під час свого виступу закликав обирати нових політиків та зазначив, що «з влади повинні піти люди, які 27 років маніпулювали нами».

Роман Безсмертний

31 жовтня Херсонщину відвідав кандидат на пост Президента України Роман Безсмертний. Під час візиту він провів у приміщенні Херсонської обласної наукової бібліотеки ім. О. Гончара зустріч із  виборцями. Під час зустрічі кандидатом було презентовано ідею «Великої України», в рамках загальнонаціональної дискусії «Велика Україна можлива!». Захід проходив в форматі діалогу. Всі охочі могли стати учасниками зустрічі. Після короткого музичного вступу від гурту «Хорея Козацька» та біографічного фільму про Романа Безсмертного, політик коротко розповів про свою мотивацію повернутися у велику політику та ідею «Великої України». Зустріч швидко перейшла у формат запитань і відповідей. Херсонці цікавились ідеями Безсмертного щодо подолання корупції, деокупації Криму і Донбасу, припинення війни.

Також Роман Безсмертний відвідав місто Каховка, провів у приміщенні Каховської школи мистецтв аналогічну зустріч з виборцями, як і в Херсоні.

Анатолій Гриценко

30 листопада кандидат по президентський пост, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко провів зустріч з представниками ЗМІ та активістами в приміщенні хабу "Hub Way" в Херсоні. Захід був проведений у форматі спілкування, питань-відповідей. Під час виступу неодноразово зачіпалась тема воєнного стану, кандидат прокоментував інцидент в Керченській протоці та напад на нього в Одесі, а також прокоментував публікацію в фейсбук голови ТСК Борислава Берези щодо корумпованості влади в Херсонщині, говорив про те, що Президент мав прийняти відставку Генпрокурора. Також Гриценко провів зустріч з учасниками АТО та військовими.

5 02 2019 Khersonsnina viziti kandidatov7

Протягом грудня Херсон відвідали Юрій Дерев’янко та Олександр Вілкул

1 грудня член ради партії «Рух нових сил» Юрій Дерев'янко провів зустріч з херсонцями в приміщенні ККЗ "Ювілейний" в Херсоні. Захід був проведений у форматі презентації передвиборчої програми, а завершився в форматі питання-відповіді. Під час виступу він неодноразово згадував нинішню владу як корумповану систему. Закликав своїх слухачів єднатися та змінювати країну. Інноваціями цієї передвиборчої кампанії серед програм кандидатів стають обіцянки впровадити такі технології, як наприклад, блокчейн. Юрій Дерев’янко також обіцяє виборцям докласти максимум зусиль для творення системи неоекономіки, цифрової держави та прямої демократії. Також у кандидата є пункт, який стосується оборони і безпеки, а на цю тему і інші кандидати часто висловлюють своє бачення та обіцяють «повернути мир».

5 грудня народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул відвідав Херсонський суднобудівний завод та провів на його території зустріч з робочими та керівниками заводу. Піднімалось питання введення воєнного стану в Україні, через що виражали своє занепокоєння робітники заводу, так як в контрактах з їх замовниками прописано, що вони не співпрацюють з країнами, де введено воєнний стан або відбувається війна. В репортажі місцевого телеканалу ВТВ+ зазначалося, що Олександр Вілкул приїхав в Херсон відгукнувшись на звернення працівників заводу розібратися з зазначеним вище питанням. Генеральним директором заводу є голова обласного осередку від «Опозиційного блоку» Василь Федін. Користуючись нагодою перебування в Херсоні, Олександр Вілкул відвідав також збори осередку партії.

Таким чином, потенційні кандидати, які відвідували Херсонську область, у переважній більшості випадків організовували свої активності в обласному центрі, виключеннями стали Олег Ляшко, Роман Безсмертний та Дмитро Добродомов. Окрім представників ЗМІ, цільова аудиторія була доволі різною: прибічники потенційного кандидата, представники закладів охорони здоров'я, підприємств промисловості, курсанти, військовослужбовці, представники місцевого бізнесу, громадські діячі та активісти і т. д. Здебільшого потенційні кандидати у Президенти не збирали великі аудиторії та обмежували свої візити декількома зустрічами та ефірами. Заходи проходили як в форматі заздалегідь анонсованих зустрічей та зустрічей з трудовими колективами, так і в інших форматах – праймеріз,  мітинг, дискусійна платформа, відвідування собачого притулку тощо.

ОПОРА нагадує, що третього лютого у Центральній виборчій комісії закінчився прийом документів для реєстрації кандидатами на пост Президента України. Загалом документи подали 91 особа. Повний поіменний список цих осіб можна подивитися тут.

 

(#вибори; #opora; #опора)