Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА повідомляють, що кандидат у народні депутати Андрій Путілов, екс-губернатор, а нині голова Херсонської обласної ради, в передвиборній агітації використовує свої  адміністративні можливості – представляє бюджетні видатки, як власну заслугу перед виборцями.

Так, 22 червня був зафіксований факт розповсюдження у смт Білозерка листівки (без даних про замовника, установи, що здійснила друк та відповідального за друк, що суперечить ч. 7 ст.69 Закону України «Про вибори народних депутатів»), в якій подається інформація щодо коштів, які були витрачені з обласного бюджету на потреби Білозерського району за 2015-2016 рік. Саме в цей час кандидат Андрій Путілов обіймав посаду голови Херсонської обласної адміністрації. Листівка була зафіксована в агітаційному наметі на центральній площі  селища. Як пояснила агітатор, котра розповсюджує листівку разом з газетою «Сила правда» (засновник – Громадський рух «Відродження Херсона», друк – Херсонська міська друкарня, відповідальний за друк – редколегія, наклад - 80000), цей листок інформує, що «…він як від адміністрації – вкладені кошти в Білозерський район»

Такий спосіб агітації окремо не регламентується Законом «Про вибори народних депутатів», але використання звіту за виконання обласного бюджету на користь одного з кандидатів є маніпуляцією та порушує засадничий принцип рівності виборчого права, а саме: «Усі кандидати у народні депутати України (далі - кандидати у депутати) мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі»(ч.3, ст.3 Закону).

23 06 Putulov adminresurs

Проміжні вибори до Верховної Ради відбудуться у 183-му виборчому окрузі 17 липня. Це пов’язано з достроковим припиненням повноважень народного депутата України Андрія Гордєєва (обраний від Блоку Петра Порошенка «Солідарність»), який був призначений головою Херсонської обласної державної адміністрації 28 квітня цього року. Процес реєстрації завершився 21 червня (ч.10 ст.107 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Передвиборна агітація розпочинається на наступний день після прийняття ЦВК рішення щодо реєстрації кандидата.  Виборчий округ №183 включає: Корабельний район, частину Дніпровського (виборчі дільниці № 650654 - 650661, 650671), частину Суворовського (виборчі дільниці № 650769 - 650772) районів міста Херсона з населеними пунктами Дніпровської, Суворовської та Корабельної районних у місті Херсоні рад, Білозерський район.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.