Протягом січня у Тернопільській області відбувалися різного роду заходи, на яких спостерігачі ОПОРИ фіксували пряму або завуальовану агітацію на користь потенційних та зареєстрованих кандидатів на пост Президента України. Про концерти, урочисті святкування 100-річчядо Дня Соборності України, візити vip-агітаторів та кандидатів на Тернопільщину – інформує ОПОРА.

17 січня у місті Тернополі у готелі «Avalon Palace» відбулась зустріч із співголовою «ДемАльянсу» Василем Гацьком. Вхід був вільним за попередньою реєстрацією. У анонсі події в мережі Facebook зазначалося, що розмова буде стосуватись теми виборів у 2019 році: «Поговоримо про нас з вами, про нового незалежного від олігархів президента та про те, як побудувати країну успішних людей».

7.02 Ternopil demal anons

Так, під час заходу Василь Гацько заявив, що підтримує кандидата у президенти Андрія Садового. У зустрічі взяли участь близько двадцяти осіб, більшість з яких партійці, серед них і член партії Об’єднання «Самопоміч» та депутат Міської ради Андрій Грицишин.

7.02 Ternopil demal

Крім цього Василь Гацько був в ефірі програми «Позиція» на інтернет телебаченні MEDIATOP. Там він пояснив чому підтримує Андрія Садового, назвавши декілька позитивних критеріїв кандидата: незалежність від олігархату, успішність, вміння збирати команду та стійкість.

Також протягом дня лідер «ДемАльянсу» мав зустрічі з трудовим колективом «АСКО-УКРЕМ» та представниками групи компаній MagneticOne. Про це свідчать дописи на офіційній сторінці Об'єднання «Самопоміч»-Тернопільщина у соціальній мережі Facebook.

22 та 23 січня Тернопільську область відвідав народний депутат та голова фракції Об’єднання «Самопоміч», Олег Березюк. 22 січня він взяв участь в урочистих заходах з нагоди 100-річчя Соборності України, що проходили на межі Борщівського району Тернопільської області та Чемеровецького району Хмельницької області.

На наступний день, за інформацією із офіційної сторінки Об’єднання «Самопоміч»-Тернопільщина, нардеп провів декілька зустрічей. Найперше, спілкувався з мешканцями міста Теребовля, потім з лікарями Теребовлянської та Копиченецької районних лікарень. Також відвідав меблеву фабрику «Елегант» у селищі Гусятин.

Поза тим Олег Березюк був гостем програм «Аргументи» на телеканалі Тернопіль1 та «Позиція» на інтернет-телебаченні MEDIATOP. У ефірах Олег Березюк проводив агітацію на користь Андрія Садового.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Андрія Садового (Об’єднання «Самопоміч») кандидатом на пост Президента України 8 січня.

22 січня у селищі Підволочиськ районні та обласний осередки ВО «Батьківщина» організували акцію єднання. В анонсі події будо зазначено, що вона приурочена 100-річчю від Дня Соборності України та висуненню Юлії Тимошенко кандидатом на пост Президента України.

7.02 Ternopil batkivsh anons

Під час заходу деякі учасники були одягнуті у шапки та шарфи з написами «Юлія Тимошенко 2019» та «ВірЮ в Україну». Друге гасло використовує у своїй передвиборчій агітації кандидат на пост Президента України від ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

7.02 Ternopil 22 sichnia batkivshchyna

Також ця подія описана у статті «На Тернопільщині підтримали ініціативу Юлії Тимошенко відновити «ланцюг єднання» у друкованій газеті Підволочиського району від 25 січня. В інформаційному повідомлені сказано, що тисячі українців відгукнулись на заклик лідерки ВО «Батьківщина» та взяли участь в утворені всеукраїнського «ланцюга єднання», як це було у 1990 році.

7.02 Ternopil batkivsh stattia

Пізніше цього ж дня, у тому ж селищі Підволочиськ, відбувся ще один захід до 100-річчя з дня проголошення Акту Злуки. Це було символічне об’єднання жителів Тернопільської та Хмельницької областей на середині мосту над річкою Збруч. В урочистій події взяли участь представники партії ВО «Свобода». На ній був також народний депутат Михайло Головко, який у своїй промові нагадав присутнім, що українські націоналістичні сили мають свого єдиного кандидата на посаду Президента України – Руслана Кошулинського.

7.02 Ternopil 22 sichnia svoboda

Сам кандидат Руслан Кошулинський протягом січня відвідав Тернопільщину двічі. Першого разу, він приїхав у обласний центр 19 січня на свято Водохреща. Тут, разом з однопартійцями взяв участь у декількох заходах: занурення у воду, покладання квітів до пам`ятника Ярославу Стецьку та молебні і освяченні води на набережній Тернопільського ставу.

Другий раз Руслан Кошулинський перебував з візитом на Тернопільщині 31 січня, вже як зареєстрований кандидат. За інформацією із допису на офіційної сторінки Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» в соціальній мережі Facebook, Руслан Кошулинський в обласному центрі протягом дня відвідав КУТОР «Центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю», Тернопільські комунальні міські лікарні №2 і №3; КП ТМР «Тернопільводоканал».

Також він зустрівся із жителями міста Бережани та розповів про основні аспекти своєї передвиборчої програми. Захід відбувався у Бережанському районному будинку культури.

7.02 Ternopil 30 koshylynscyj

Нагадуємо, що Центральна виборча комісія на своєму засіданні зареєструвала Юлію Тимошенко (ВО «Батьківщина») 25 січня, а Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») 28 січня кандидатами на пост Президента України.

25 січня у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі відбувся концерт гурту «Тріода» на підтримку державних ініціатив Президента України Петра Порошенка. Вхід був вільний. Анонси подій спостерігачі ОПОРИ фіксували на білбордах у місті Тернополі.

7.02 Ternopil anons bord

Центральна виборча комісія зареєструвала Петра Порошенка кандидатом на пост Президента України 7 лютого.

«У січні місяці агітаційна компанія з виборів Президента України в Тернопільській області характеризувалась невисоким рівнем своєї активності. Партійні заходи, які відбувались до офіційної реєстрації кандидатів були приурочені державним святам та не мали масового характеру. Серед зареєстрованих кандидатів тільки Руслан Кошулинський відвідав Тернопільщину та провів зустріч із виборцями. Візити відомих політиків були зафіксовані лише на користь Андрія Садового» - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією, а стаття 64 Закону містить обмеження щодо ведення передвиборної агітації.