Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували останні випуски районних газет Тернопільщини та виявили матеріали з ознаками прихованої політичної реклами потенційних кандидатів у президенти.

Найбільше ЗМІ поширили інформаційне повідомлення про падіння рейтингів Анатолія Гриценка «Через Балогу від Гриценка пішов Добродомов – корупційний скандал розгортається…», автором якої є Олександр Малий. Дану публікацію розмістила на своїх сторінках низка видань: «Голос народу» №44, «Вільне Слово» №45, «Зборівська Дзвіниця» №44, «Новини Шумщини» №44, «Воля» №44, «Діалог» №44, «Нова доба» №44, «Вісник Надзбруччя» №14.

Гриценко 1

У останніх випусках газети «Діалог» (Кременецький район) зустрічаються матеріали, присвячені очільнику партії «За життя» Вадиму Рабіновичу. Зокрема є кілька статей із заголовками «Вадим Рабінович: «Влада змушує людей вмирати від голоду або від холоду, але ми націоналізуємо надра і знизимо тарифи втричі», ««За життя» знає, як відродити економіку і повернути на Батьківщину заробітчан», - Вадим Рабінович», «Вадим Рабінович про шоу «Кандидат»: телеглядачі та ми разом обрали дійсно «народного кандидата», і він отримає місце в партії «За життя»!», «Тернопільська обласна організація політична партія «За життя» допомогла покращити умови для навчання діток з особливими потребами». Газета «Діалог» усі ці матеріали маркує літерою латинського алфавіту «R», а на останній сторінці видання подає роз’яснення, що так позначаються публікації поміщені на правах реклами. В той же час, на думку Громадянської мережі ОПОРА, для такого роду повідомлень варто все ж використовувати, згадані у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу», формулювання («Реклама» чи «На правах реклами»), адже пересічний читач може достеменно не зрозуміти, що ця стаття є опублікована на замовлення певної політичної сили чи потенційного кандидата.

Автором згаданих вище публікацій є Ольга Акішина. Матеріали цієї авторки дублюються у виданнях інших районів: «Народне слово», «Голос народу», «Колос». Наприклад, газета «Голос народу» (Чортківський район) містить публікацію ««За життя» знає, як відродити економіку і повернути на Батьківщину заробітчан», - Вадим Рабінович».

Рабінович 2

Дана інформація може бути спрямована на створення позитивного іміджу народного депутата. У жодному із згаданих вище видань, окрім газети «Колос» Заліщицького району, такого роду матеріали не позначені як ті, що надруковані на правах реклами. «Колос» трактує подібні повідомлення як політичну рекламу.

У друкованих районних газетах зафіксовано публікації про лідерів ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Ляшка, які теж можуть мати ознаки прихованої політичної реклами. У виданнях від 9 листопада «Воля» №45 (Теребовлянський район) та «Народне Слово» №45 (Збаразький район) є ідентичні статті «Олег Ляшко: Тарифи на газ та опалення – під мораторій. Лідер РПЛ очолив хрестовий похід проти захмарної комуналки» та «Тимошенко запропонувала якісну стратегію миру та безпеки». Матеріали розміщені у рубриці «Політика», але без позначок про те, що це політична реклама.

Ляшко 2

Тимошенко 2

На сторінках періодики «Колос» №12 (Заліщицький район) та «Новини Шумщини» №44 (Шумський район) опубліковано статтю «Навіщо Тимошенко зустрічалась з каталонським сепаратистом?» про зустріч лідерки ВО «Батьківщина» з організатором референдуму про від’єднання Каталонії від Іспанії Карлосом Пучдемоном. Такі публікації можуть мати ознаки антиреклами.

Тимошенко 3

Варто зазначити, що виборчий процес розпочнеться лише 31 грудня, тому дані матеріали не підпадають під дію Закону України «Про вибори Президента України». Однак у друкованій пресі вони можуть містити ознаки замовних.

Нагадуємо, що поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, де передбачено захист споживачів реклами від прихованої реклами. У Законі «Про рекламу» (стаття 9 пункт 3) це питання регулюється наступним чином: інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами". А в пункті 5 цієї статті зазначено: прихована реклама забороняється.