У Зборівській, Лановецькій та Хоростківській об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковані агітаційні матеріали без необхідного маркування та розміщені у заборонених місцях.

17 жовтня при в’їзді у місто Зборів зафіксовано білборд кандидата у депутати відповідної міської ради Юрія Сисака («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»). Агітація не містила вихідних даних: відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

18 жовтня на узбіччі автомобільної траси Тернопіль-Львів, поблизу села Ярчівці, зафіксовано двосторонній білборд кандидата у депутати Зборівської ОТГ Василя Гамрача (Аграрна партія України). Зазначені агітаційні матеріали також не були марковані.

На автошляху Тернопіль-Львів, неподалік Зборова, розміщено два двосторонні білборди політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Свобода» з написом «Не посоромити слави героїв! Захистити майбутнє дітей! Ваш вибір 29 жовтня». Схожий білборд зафіксовано при в’їзді у місто Ланівці (додано напис «у виборчому бюлетені №7»). В обох випадках агітаційні матеріали не містили вихідних даних.

Нагадаємо, що ВО «Свобода» висунула кандидатів у депутати до Зборівської та Лановецької міських рад об’єднаних територіальних громад.

При в’їзді у місто Хоростків розміщено білборд з однієї сторони - з агітацією кандидата у депутати місцевої ради Юрія Гладія (Аграрна партія України), а з іншої - агітацією «Української Галицької партії», районна організація якої зареєструвала виборчий список кандидатів у депутати до Хоростківської міської ради. З обох сторін білборда відсутні вихідні дані.

18 жовтня у місті Ланівці спостерігач ОПОРИ зафіксував факти розміщення агітаційних матеріалів кандидата у депутати Олександра Смолія (Аграрна партія України) у непризначених для цього місцях, а саме на опорах ліній електропередач.

20 жовтня у селі Клювинці та Перемилів Гусятинського району спостерігачі ОПОРИ виявили друковані агітаційні матеріали кандидата у депутати Юрія Гладія (Аграрна партія України). У двох населених пунктах агітація була розклеєна на дверях приміщень виконавчих комітетів відповідних сільських рад, при цьому в Перемилові – у приміщенні сільської ради знаходяться Амбулаторія загальної практики - сімейної медицини та відділення зв’язку.

20 жовтня у місті Зборів зафіксовано агітаційні листівки Радикальної партії Олега Ляшка, а також агітацію кандидата на посаду голови громади Олександра Парація та кандидатів у депутати міської ради Андрія Вербіцького, Тараса Продана від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Агітаційні матеріали були розклеєні на стовпах електропередач.

22 жовтня у селі Погрібці Зборівського району на зупинці громадського транспорту виявлено агітаційні матеріали кандидатів від «Української Галицької партії» та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Така ж агітаційна продукція від ВО «Батьківщина» була розміщена на вхідних дверях місцевого магазину та будівлі виконавчого комітету Погрібецької сільської ради.

У селах Калинівка та Августівка Зборівського району на зупинках громадського транспорту розміщені агітаційні матеріали  кандидатів Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Крім того, у селі Августівка на стовпах електропередач розклеєні агітаційні матеріали політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Також агітація «БПП «Солідарність» розміщена на вхідних дверях будівлі виконавчого комітету Августівської сільської ради та бібліотеки-філії.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Згідно з частиною 4 статті 56 Закону плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. Пунктом 5 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» заборонено розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на будинках та в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Крім цього, ОПОРА нагадує, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється (частина 6 статті 54 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях, виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, порушення порядку надання та отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації тягнуть за собою адміністративну відповідальність передбачену відповідно статтями 212-14, 212-13 та 212-15 КУпАП.

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.