Кандидатка на посаду голови Верхньосироватської об’єднаної територіальної громади Алла Александрова звинувачує ТВК в створенні нерівних можливостей для кандидатів, а місцеву газету – у поширенні неправдивої інформації.

Зустріч з кандидатами на посаду голови та у депутати сільської ради Верхньосироватської громади відбулася 22 жовтня у будинку культури села Верхня Сироватка. Відповідне оголошення, підписане «Виборча комісія», спостерігачі ОПОРИ зафіксували напередодні заходу. У «запрошенні» також зазначали, що взяти участь у зустрічі можуть «всі бажаючі».

foto Sumy 25.10.2017 chornyi pr1

Утім, за словами кандидатки на посаду голови Верхньосироватської ОТГ, нинішньої голови села Верхня Сироватка Алли Александрової, ТВК запрошувало на захід не всіх кандидатів. Зокрема, комісія зверталася до кандидатки щодо надання в оренду приміщення для проведення зустрічі, проте взяти участь у заході їй не пропонували. В розмові зі спостерігачем ОПОРИ кандидатка назвала зустріч «агітаційним заходом» і висловила здивування, що саме комісія займається його організацією.

Спостерігач ОПОРИ побував на зустрічі та засвідчив, що під час заходу неодноразово згадували Аллу Александрову – здебільшого у негативному контексті.

Відповідно до пункту 9 частини 4 статті 25 Закону України «Про місцеві вибори» сільська територіальна виборча комісія сприяє організації зустрічей кандидатів у депутати відповідної сільської ради, кандидатів на посаду сільського голови з виборцями. Водночас, за словами радниці Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань Ольги Коцюруби, заходи такого типу, організовані ТВК, повинні відбуватися у формі дебатів, а всіх кандидатів слід запрошувати офіційним листом. Інакше це порушення рівного доступу до агітації та надання переваги комісією одним кандидатам перед іншими.

Крім того, Алла Александрова повідомила представникові ОПОРИ, що місцева газета «Сумщина» у номері від 12 жовтня опублікувала про неї матеріал з ознаками чорного піару – статтю «Гра престолів по-верхньосироватськи: сільська голова Алла Александрова узурпувала владу?», підписаний псевдонімом. Обурена кандидатка звернулася до газети зі звинуваченнями у недостовірності викладеної інформації та вимогою опублікувати її відповідь на вказану публікацію.

foto Sumy 25.10.2017 chornyi pr3

«Ми написали вимогу опублікувати відповідь, бо те, що там надруковано, не є правдою. Це не перша публікація щодо мене у цій газеті, але вони ні вперше, ні вдруге, ні втретє – ніколи не зверталися до мене і не перевіряли факти, які викладають. Те, що там написано, не відповідає дійсності відсотків на 95. Правда тільки одна – рішення суду», – наголосила Алла Александрова.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зауважує, що частиною 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидатів. Кандидатам, які постраждали від так званого «чорного піару» слід звернутися в поліцію про вчинення адміністративного правопорушення. Проте, зазначає юристка, в більшості випадків «чорний піар» залишається безкарним, оскільки кандидати не готові звертатися в правоохоронні органи.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області

тел. +380663055190

[email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.