За сприяння кандидата на посаду голови Буринської міської об’єднаної територіальної  громади, а водночас чинного депутата Сумської обласної ради Олександра Непочатова у Буринській ОТГ розпочали ремонт дороги. Про це повідомляє онлайн-видання «Буринь інфо – перший міський портал», не маркуючи при цьому публікацію, як політичну рекламу.

«І ось сьогодні, 24 жовтня 2017 року,  за  сприяння Олександра Непочатова, кандидата на посаду голови Буринської міської об’єднаної територіальної  громади, депутата Сумської обласної ради,  розпочався ремонт найаварійнішої ділянки дороги від Бурині до Воскресенки, – йдеться у одній із публікацій. – До речі, ще  влітку, як депутат обласної ради Олександр Миколайович звернувся із запитом з цього приводу. Запит  підтримано, і з  обласного бюджету були  виділені кошти в сумі 500 тисяч гривень, які нині й освоюються. До слова, Олександр Непочатов подав ще й запит  на виділення у наступному,  2018 році, із обласного бюджету 25 мільйонів гривень на капітальний ремонт доріг на території  новоствореної Буринської ОТГ».

Sumshchyna 25.10.2017 nepochatov1

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, використання бюджетних програм не може трактуватися як прямий чи непрямий підкуп виборців. Проте запровадження нових бюджетних соціально-економічні програм чи розподіл депутатських фондів на соціальні допомоги виборцям, що співпадають з часом проведення виборів, мають ознаки використання бюджетного ресурсу в агітаційних цілях. Питання використання бюджетних програм потребує окремого дослідження та повинно бути комплексно вирішено в законодавстві. Однак використання бюджетного ресурсу ставить кандидатів, які мають до нього стосунок в неконкурентні умови в порівнянні з іншими кандидатами.

Крім того, можемо говорити й про порушення вимог Закону України «Про місцеві вибори» до публікації передвиборної агітації у ЗМІ, адже зазначений матеріал не марковано як політичну рекламу. Додамо, що на сайті є й інші матеріали з ознаками агітації за цього кандидата. Насамперед це інтерв’ю з Олександром Непочатовим –«Те твоє, що дав іншим», датоване 24 жовтня 2017 року. У цій публікації Олександра Непочатова неодноразово називають кандидатом і розпитують, як він буде «керувати громадою, яка об’єднає в собі і місто, і сільські населені пункти», характеризують його лише з позитивного боку. Ще один матеріал, пов’язаний з кандидатом і без маркування, розміщений у розділі «Афіша» – «27.10.2017- грандіозний концерт у місті Буринь за участю народної артистки України Катерини Бужинської та інших популярних артистів».

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу місцевих ЗМІ на те, що згідно з частиною 8 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Наголошуємо також, що відповідно до частини 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

Додамо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області

тел. +380663055190

[email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.