Дозвіл голосувати без паспортів – найбільш поширена тенденція з боку виборчих комісій на виборах у Деражненській та Острожецькій громадах Рівненщини, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, такі випадки представники ОПОРИ зафіксували на дільницях №№ 560499 (с. Постійне), 560546 (c. Певжа), 560560, (c. Уїздці), 560541 (c. Новосілки) і 560557 (с. П'яннє).

Однак, як правило, до видачі бюлетенів без паспортів справа не доходить. Після зауважень і дискусій з членами комісії спостерігачам вдається запобігати порушенням.

rivne holosuvannia

З огляду на ситуацію Громадянська мережа ОПОРА нагадує і виборцям, і членам виборчих комісій, що згідно з ч. 2 ст. 3 Закону України «Про місцеві вибори» документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), а ч. 7 ст. 77 цього Закону передбачає пред’явлення документа виборцем при проведенні голосування.

Крім того, на дільниці № 560499 (с. Постійне) представники ОПОРИ фіксують спроби проголосувати за родичів, з їхніми паспортами. Проте і комісія, і спостерігачі не допускають порушень.

Зазначимо, що відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про місцеві вибори»  кожен виборець голосує на місцевих виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.