Про основні порушення виборчого законодавства, які були зафіксовані спостерігачами ОПОРИ під час виборчого процесу на перших виборах в об’єднаних територіальних громадах у Рівненській області, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції, що відбулася 9 грудня 2016 року.

У Рівненській області вибори будуть відбуваються у 4-ох об’єднаних громадах: 11 грудня в Боремельській об’єднаній територіальній громаді, а 18 грудня - в Млинівській, Острожецькій, та Деражненській об’єднаних територіальних громадах.

rivne photo2

«Особливістю цієї виборчої компанії є те, що паралельно відбуваються два виборчих процеси з різними термінами, оскільки є дві дати голосування – 11 та 18 грудня. Спостерігачами ОПОРИ під час спостереження за виборчим процесом було зафіксовано близько 10-ти порушень виборчого законодавства. Зокрема, випадки агітації не з виборчого фонду, агітаційної діяльності, яка має ознаки непрямого підкупу виборців, кримінального втручання у виборчий процес та агітації з боку неповнолітніх осіб. Загалом, порушень виборчого законодавства небагато, тому що агітація не супроводжується інтенсивною виборчою кампанією. Найбільш активні кандидати – у Млинові. Інші об’єднані громади особливою активністю не відзначаються», - наголосив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолій Бондарчук.

За словами представника ОПОРИ, у Млинові спостерігачі зафіксували листівки кандидата Олега Левчука, які поширювали до того як кандидат зареєстрував власний виборчий фонд. На тих листівках не було зазначено, що вони були виготовлені на власному обладнанні, тому є підстави говорити що їх друк був здійснений поза межами виборчого фонду. Також було зафіксовано два випадки публікації у ЗМІ в інтересах кандидата Дмитра  Левицького у газеті «Гомін», що не були маркованими як політична реклама.

«Ще одним порушенням стала розсилка мешканцям смт. Млинів з невідомого номера InfoCentr СМС-повідомлення такого змісту: «За Млинівщину! За ЛЕВИЦЬКОГО! До перемоги. Магазин ЕКОНОМ». Дмитро Левицький - кандидат на посаду голови Млинівської громади, а також є директором магазину господарчих товарів «Економ». Тут були використані персональні дані виборців, що також є порушенням виборчого законодавства».

Анатолій Бондарчук додав, що були зафіксовані випадки непрямого підкупу виборців. Зокрема, 25 листопада під час урочистостей з нагоди 30-річчя Боремельського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – колегіум» були присутні двоє кандидатів на посаду Боремельського сільського голови. Один з них, Михайло Марчук, передав директорці школи конверт, а інший, Віктор Корінь, попросив вручити «невеличку часточку на добру справу» у конверті свого товариша. Також до Дня Збройних сил України, 6 грудня, в селі Постійне Костопільського району кандидат на посаду голови Деражненської ОТГ Микола Призванський і депутат Рівненської обласної ради Ксенія Павловська (ВО «Батьківщина») вітали героїв АТО та вручали їм квіти і подарункові пакети. Цей факт Микола Призванський підтвердив спостерігачам ОПОРИ. За його словами, у пакетах був продовольчий набір. Свої дії кандидат пояснив тим, що місцева влада, всупереч своїм заявам, не привітала героїв зі святом, тож вони вирішили зробити це власними силами.

«Нам стало відомо, 30 листопада матері Козуба Володимира Миколайовича, голови Демидівської районної організації ВО «Батьківщина», зателефонувавши, погрожували, аби її син припинив активну діяльність. Наступного дня, 1 грудня, схожі погрози двічі поступили через телефонні дзвінки для самого пана Козуби. Після чого Козуба Володимир написав заяву до СБУ. Проте, згодом політик відкликав свою заяву», - розповів Анатолій Бондарчук.

У Млинові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували ведення агітації неповнолітніми особами: 1 грудня троє підлітків роздавали з наметів календарі із зображенням кандидата на посаду голови Млинівської громади Дмитра Левицького. Правоохоронці викликали у відділок батьків агітаторів та провели з ними профілактичну бесіду.

Як розповів старший інспектор з особливих доручень управління превентивної діяльності ГУНП в Рівненській області Олексій Гальянов, кримінальних проваджень щодо порушення виборчого законодавства у цих районах зареєстровано не було.

«У Млинівському районі було зареєстровано виявлення у палатці бюлетенів. Проводиться перевірка в рамках ЗУ «Про звернення громадян». Ознак кримінального правопорушення не вбачається. Щодо випадку погроз, то немає фіксації кримінального правопорушення. Будь-яке правопорушення, пов’язане з виборчим правом, ставиться на особливий контроль. Відповідно до плану спільних дій, в тому числі заходів, визначених постановами виборчих комісій, працівниками поліції проводяться профілактичні бесіди та роз’яснення кандидатам та представникам політичних сил. Безпосередньо під час виборів працівники поліції будуть присутні на дільницях, також працюватимуть слідчо-оперативні групи, щоб максимально швидко реагувати», - зазначив Олексій Гальянов.

Представник Громадянської мережі ОПОРА  зазначив, що часто трапляються випадки, коли правоохоронці не розуміють суті правопорушень в рамках виборчого законодавства: «Нерідкими є випадки, коли члени комісії з печатками виїжджають з дільниць, починають заповнювати протоколи ще до вечірнього засідання – це кримінальна відповідальність. Також бувають випадки, коли при правоохоронцях відбуваються правопорушення і немає ніякої реакції з їх боку. Тому важливо, щоб поліція була ознайомлена з правопорушеннями, які найчастіше трапляються під час підрахунку голосів».

Анатолій Бондарчук також акцентував увагу на тому, що специфіка виборів в об’єднаних територіальних громадах полягає у тому, що вони проводяться у сільській місцевості: «У районах не проводилася агітація на білбордах, не було великої кількості агітаційних матеріалів, тому переважає пряма комунікація з виборцями. Крім виборів сільських голів відбуваються вибори в мажоритарних округах. Не було зафіксовано ніяких порушень з формуванням дільничних виборчих комісій, зі створенням виборчих округів. Розраховуємо, що вибори відбудуться без особливих порушень, але якщо вони будуть то ми готові їх фіксувати і оприлюднювати».

Захід проведено за фінансової підтримки Ради Європи.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження на перших місцевих виборах у 185 об’єднаних територіальних громадах, голосування в яких призначено на 11 та 18 грудня 2016 року. Незалежне спостереження ОПОРИ охоплює всі етапи виборчого процесу і включає взаємодію із правоохоронними органами щодо попередження та виявлення виборчих порушень, збір та аналіз статистичної інформації про перші місцеві вибори у об’єднаних територіальних громадах.