26 жовтня у Рівному відбулася прес-конференція на тему «Зима близько. Чи реально платити менше?». Учасники заходу розповіли про шляхи економії теплової енергії, у тому числі програми підтримки заходів з енергозбереження, зокрема про «теплі кредити», про оформлення субсидій, а також про те, чому субсидія не є найоптимальнішим вирішенням проблеми.

Деталі Програми «теплі» кредити розкрила Анна Пахнюк, начальник управління енергетики та енергоефективності департаменту ЖКГ. За даними департаменту, станом на 1 жовтня фізичним особам видано 7889 кредитів на загальну суму 132,2 млн грн та для 23 ОСББ - на суму 2,8 млн грн. Крім того, відшкодування відсоткової ставки у розмірі 15% річних за кредитами на придбання котлів, енергозберігаючих матеріалів та обладнання, здійснюються з обласного бюджету. На виконання заходів програми в обласному бюджеті передбачено 3 млн грн, наразі спрямовано вже 2,98 млн грн.

Про те, чи працюють насправді «теплі» кредити, розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРИ Олена Чудінович. «Відомо, що Програма «теплі» кредити була призупинена. Відновлення Програми 6 жовтня тривало недовго. Для прикладу, щоб скористатись програмою в Ощадбанку, необхідно записатись в чергу. У кожному відділенні черга різна і, при цьому, видача «теплих» кредитів обмежена (у відділенні з чергою в 300 осіб щомісячно видається 6 кредитів, а у черзі понад 1000 – у місяць видається близько 100 кредитів). Тобто отримати відшкодування по «теплому» кредиту до кінця року практично неможливо», - розповіла Олена Чудінович. Існує також ризик, що наступного року Програма «теплі» кредити взагалі не буде працювати через відсутність у проекті ЗУ «Про Державний бюджет України на 2017 рік» видатків на фінансування заходів з енергоефективності та енергозбереження.

25 10 16 10

Проте для рівнян діють інші програми підтримки енергозбереження. Зокрема, Муніципальна програма сталого розвитку м. Рівного передбачає надання підтримки громадам, які самі ініціюють вирішення соціально – економічних та екологічних проблем (на реалізацію одного проекту місто надає до 500 тис. грн). Програма облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії в Рівному передбачає співфінансування на умовах місто – 50% та громада – 50%.

Детально про нарахування субсидій для жителів Рівненщини розповіла Тетяна Дойничко, головний спеціаліст відділу соціальних виплат управління соцвиплат та пільг департаменту соцзахисту населення ОДА. «У Рівненській області налічується 370,8 тис. домогосподарств. Станом на 21 жовтня субсидію призначено для 193,8 тис. родин (52,3% від загальної кількості), а отримують 154,6 тис. домогосподарств (41,7% від загальної кількості). Станом на 1 жовтня нараховано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 781,8 млн грн», - пояснила Тетяна Дойничко.

У місті Рівному зараз субсидію отримує 36976 домогосподарств. Кількість заявників весь час збільшується. За перерахунками, у 2016 році звернулось більше 4500 громадян. Про це розповіла начальник управління праці та соцзахисту населення Рівненського міськвиконкому Віра Мельник.

Роман Алексійчук, голова правління ГО «Рада голів ОСББ», наголосив, що надання субсидій є нераціональним механізмом. Субсидії не мотивують населення зменшувати енергоспоживання, проводити заходи з енергозбереження та економити теплову енергію. А кошти, виділені на їх виплату, краще спрямувати на проведення енергоефективних заходів у житловому секторі.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.