16 листопада у Рівненському міському центрі зайнятості відбулася інформаційна зустріч на тему: «Енергозбереження – Ваші реальні можливості». Захід провели представники Громадянської мережі ОПОРА у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

«Сьогодні існує ряд причин, які зумовлюють виникнення потреби заощаджувати та підвищують важливість раціонального споживання енергетичних ресурсів Перш за все, це те, що 80 % багатоквартирних будинків потребує ремонту. Майже всі – термомодернізації. По-друге, на житловий сектор припадає 25 % споживання електроенергії і 60 % споживання тепла. Окрім цього, через неефективне використання будівлі втрачають 30-50 % тепла», – розповіла регіональний координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

За словами лекторів, ефективним джерелом економії енергоресурсів у будинку є, насамперед, встановлення лічильника. Також, щоб заощадити, можна зменшити споживання тепла за рахунок погодозалежного регулювання та балансування стояків.

17 11 15 02

«Основними заходами зі збереження енергоресурсів є модернізація або ж заміна елементів освітлення, заміна вікон і дверей в місцях загального користування, теплоізоляція (утеплення) стін, утеплення даху і підвалу будинку та модернізація системи опалення (ІТП)», – наголосив активіст Громадянської мережі ОПОРА Сергій Сабо.

Представники ОПОРИ акцентували на тому, що термомодернізація житла не лише дозволяє заощаджувати споживання тепла до 50 %, створює комфорт для мешканців, а й сприяє збільшенню вартості житла на ринку нерухомості.

Розповіли громадські активісти й про терміни окупності основних заходів з енергозбереження. Так, заміна ламп освітлення (на LED-лампи) окуповується приблизно за 1 рік (без збільшення плати за 1 м2 та без державної підтримки). Більшість проектів з установки ІТП окуповується за 4-5 років (без збільшення плати за 1 м2 й без державної підтримки). Окупність заміни вікон та дверей у місцях загального користування – 5 років, за умови отримання компенсації 40 % та збільшення плати за 1 м2 на 20-80 коп. Тобто, це 10-40 грн на місяць для квартири площею 50 м2. Термін окупності утеплення будинку – 10 років, при отриманні компенсації 40 % та збільшення плати за 1 м2 на 5 грн (250 грн на місяць для квартири 50 м2).

ОПОРІвці розвіяли страхи щодо створення ОСББ та коротко розповіли про діючі програми відшкодування кредитів на впровадження заходів з енергозбереження.

«Заощаджувати повинен вміти кожен – незалежно від рівня доходу та наявності престижної роботи. Тим паче, що у Рівному існує ряд програм по відшкодуванню частини кредиту на заходи з енергозбереження. Для рівнян, які шукають роботу, ця лекція є чудовим поштовхом до змін, змін на краще. І пам’ятайте: впроваджуючи енергоефективні проекти, Ви зменшуєте витрати на енергетичні ресурси й, відповідно, вносите власну лепту в енергонезалежність нашої держави», – додала Ірина Кантарія.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85