Протягом 22-23 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення на територіях автовокзалів в Полтаві, Кременчуці, Глобиному, Нових Санжарах, Гадячі, Зінькові та Карлівці агітаційних стендів «Андрій Садовий. Наступ. 2019», котрі не містили вихідних даних.

Агітаційна продукція на підтримку кандидата від «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового розміщувались на переносному рекламному стенді. Жоден банер не містив вихідних даних. Відносно можливого порушення виборчого законодавства спостерігачами ОПОРИ написані заяви до поліції.

24 01 pl baner sadovogo na as2 poltava

24 01 pl baner sadovogo na as4 poltava

24 01 pl baner sadovogo na as gadyach

24 01 pl baner sadovogo na as karlivka

24 01 pl baner sadovogo na as kremenchuci

У частині 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначається: «забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Обласним підприємством автостанцій на Полтавщині є «ПолтаваАвтоТранс», котру очолює Сергій Бутко. Окрім цього, Бутко обіймає посаду депутата полтавської міськради від «Об’єднання «Самопоміч» та є членом даної політичної сили.

24 01 pl butko deputat anketa

24 01 poltavaavtotrans sait

За словами співробітників автостанцій, це рекламна площа, котру керівники здають в оренду.

«Я подзвонила своєму керівнику – Сергію Бутку, він сказав, що в нас є договір на рекламу. По всім питанням звертайтеся до нього», – повідомила спостерігачам ОПОРИ співробітниця полтавської АС-2.

Сам Бутко пояснив, що ніякого відношення до даної агітаційної продукції він особисто немає.

«Для мене, як для власника приміщення, немає жодної різниці чи там стоїть реклама металопластикових вікон, чи реклама Садового. В мене є договір на оренду і мене не цікавить чи є там вихідні дані, чи немає. Я дійсно є членом «Самопомочі», але в даному випадку у мене й партії чисто бізнесові відносини. До мене підійшли, навіть не з нашого осередку, і ми уклали договір про розміщення. По цим питанням звертайтесь до «Самопомочі», – повідомив в коментарі ОПОРІ Сергій Бутко.

Голова виборчого штабу «Об’єднання «Самопоміч» на Полтавщині Олександр Скрипай повідомив, що наразі всі стенди з агітаційною продукцією були прибрані.

«Там вийшла плутанина. В нас були укладені договори до 31 грудня, проте вийшла плутанина і стенди не були прибрані. Наразі вже немає цієї агітаційної продукції на територіях автостанцій. Зараз чекаємо на нові стенди вже з вихідними даними», – розповів ОПОРІ Скрипай.

ОПОРА зазначає, у частині 9 статті 58 Закону України «Про вибори Президента» йдеться: «У разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партій – суб'єктів виборчого процесу».

«Уся агітаційна продукція кандидатів має містити вихідні дані та фінансуватись з виборчих фондів. Ігнорування даної частини виборчого законодавства порушує рівність та прозорість виборчого процесу», – зауважив координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА на Полтавщині фіксувала розміщення білбордів з ознаками правопорушення від трьох кандидатів – Анатолія Гриценка, Сергія Капліна та Андрія Садового.

Станом на 24 січня ЦВК зареєструвала 13 кандидатів на посаду Президента.

За коментарями звертайтеся: