На Полтавщині (ДВК №530563 с. Великі Сорочинці Полтавської областіспостерігач від кандидата на посаду сільського голови Ірини Пазинич, яка поїхала разом з членами комісії спостерігати за перебігом голосування на дому, просила виборців ставити відмітки при ній.

Про цей випадок голову ДВК №530568 повідомили телефоном члени комісії, що поїхали до виборців, які голосують на дому.

За їхніми словами, спостерігач Валентина Малюк не давала виборцям можливості здійснити волевиявлення таємно й просила їх ставити відмітки у бюлетені під її наглядом. Таким чином вона порушувала процедуру таємного голосування. Після зауваження від членів ДВК, вона припинила перешкоджати голосуванню.

Такі дії спостерігача можуть бути розцінені як порушення ст. 159 КК України «Порушення таємниці голосування»: «Умисне порушення таємниці голосування під час проведення передбачених законом України виборів, вчинене членом виборчої комісії або іншою службовою особою з використанням влади чи службового становища, -

карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від одного до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Полтавській області
тел.: +38 099 674 45 65
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.