У п’ятницю, 4 листопада, були утворені Великосорочинська, Засульська та Решетилівська ТВК, де 18 грудня мають відбутися перші вибори територіальних громад. Нагадаємо, ще одні вибори в Сергіївській територіальній громаді, що на Полтавщині, пройдуть 11 грудня.

Згідно з частиною 6 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» районні територіальні виборчі комісії формують склад міських, сільських, селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті. Такі подання вносяться не пізніш як за 45 днів до дня виборів.

tvk Poltavschyna

Виборча комісія Велисорочинської громади була створена без жеребкування.

Відповідно до частини 2 статті 22 Закону «Про місцеві вибори» право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісії мають: 1) місцеві організації партій, які мають фракції у поточному скликанні парламенту (не більше 2 осіб) та зареєстровані у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації партій (не більше 1 особи). Посилаючись на закон, виборча комісія Великосорочинської громади склалась з 11 членів: по 3 представники мають політичні партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Ще двоє людей представляють «Опозиційний блок». Керівні посади розподілились наступним чином: головою був обраний представник «Батьківщини», заступником став член комісії від партії «БПП «Солідарність», а секретар – від «Опозиційного блоку».

До складу Засульської ТВК увійшло 18 членів комісії. При цьому лише 14 подань було від політичних партій, ще 4 члени представляють Лубенську районну виборчу комісію. Відповідно до цього, жеребкування проводити не довелося. Найбільше членів комісії від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» – 3. По 2 члени комісії представляють «Опозиційний блок», Радикальну партію Олега Ляшка та «Народний фронт». Від Аграрної партії, УКРОПу, «Відродження», «Рідного міста» та «Партії зелених України» – по 1 члену комісії. Головою обрано представника «Батьківщини», заступником став член комісії від «Відродження», а секретарем – представник Радикальної партії Олега Ляшка.

Решетилівська селищна виборча комісія складається з 18 членів. При цьому 8 членів ТВК обирались шляхом жеребкування. Загалом було 21 подання від 12 політичних партій. До складу ж ТВК увійшло по 3 члени комісії від «БПП «Солідарність», «Батьківщини» та Радикальної партії. «Опозиційний блок» та «Народний фронт» представляють по 2 члени ТВК. По одному члену комісії мають партії «Наш край», Аграрна партія, УКРОП, ВО «Свобода» та «Соціал-демократична партія». Відсіялися кандидати від партій «Опозиційний блок», «Рідне місто» та «Українська платформа «Собор». Головою обрано члена комісії від «Батьківщини», заступник – від «Опозиційного блоку», секретар – від УКРОПу.

Усі комісії були утворені вчасно та без порушень. Як зазначено в частині 1 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори», склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статті 12 цього Закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Зазначимо також, що ЦВК відмовила в оголошенні перших виборів у Сенчанській, Дмитрівській сільських та у Новогалещинській селищній радах. Відмова у виборах пояснюється необхідністю прийняття Верховною Радою України змін до меж суміжних районів.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Полтавській області
тел.: +38 099 674 45 65
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.