У вівторок, 14 червня, представники громадської мережі ОПОРА зафіксували правопорушення виборчого законодавства з боку кандидата у виборчому окрузі 151 від «Радикальної партії» Руслана Ляшка. За зверненням ОПОРИ правоохоронці зареєстрували заяву про правопорушення.

Представниками ОПОРИ були зафіксовані агітаційні банери Руслана Ляшка, на котрих розміщено його портрет та салогани: «НАШ Руслан ЛЯШКО» та «Політик з іншого тіста». Згадану продукцію було виявлено в межах міста Лохвиця, на магазинах «Свіжий хліб» торгової мережі «Наша пекарня».

14 06 VO 151 na porushennya polityka z inshogo tista opora vyklykala policijuphoto1

14 06 VO 151 na porushennya polityka z inshogo tista opora vyklykala policijuphoto2

14 06 VO 151 na porushennya polityka z inshogo tista opora vyklykala policijuphoto3

Оскільки вказані банери не містять відомостей передбачених частиною 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», про тираж, замовника, установу, що здійснила друк та осіб відповідальних за випуск, представники ОПОРИ викликали поліцію до одного з кіосків, який розміщений на території Лохвицького автовокзалу, для фіксації порушення виборчого законодавства.

Після оперативного приїзду правоохоронців спостерігачам вдалось в телефонному режимі поспілкуватись з представником кандидата. Останній повідомив, що дані кіоски є частиною сімейного бізнесу Руслана Ляшка та продають продукцію його підприємства, а самі банери не є виборчою агітацією, оскільки не містять прямого заклику голосувати.

Однак в частині 3 статті 68 Закону визначено, що виборчі гасла, символіка політичних партій чи зображення (портрети) кандидатів також є політичною рекламою, а, отже, однією з форм передвиборної агітації. У зв'язку з чим працівники поліції зареєстрували звернення представників ОПОРИ та взяли пояснення стосовно правопорушення.

14 06 VO 151 na porushennya polityka z inshogo tista opora vyklykala policijuphoto4

Нагадаємо що за скоєння даного порушення передбачено адміністративну відповідальність згідно зі статтею 212-13 КУпАП: «Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». При цьому до відповідальності може бути притягнуто й ту особу, котра займалась безпосередньо розповсюдженням таких агітаційних матеріалів.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт|Фейсбук|Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.