ОПОРА проаналізувала активність кандидатів та потенційних кандидатів у народні депутати України у ВО №151 за тиждень. Представниками громадського спостереження була зафіксована агітаційна діяльність одного офіційного кандидата та двох потенційних. За поточний тиждень з’явилась перша друкована агітаційна продукція кандидата в народні депутати та відбувся масовий мітинг на підтримку одного з потенційних кандидатів. Ще в одного потенційного кандидата прослідковується намагання створити позитивний образ через використання місцевих ЗМІ.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували першу агітаційну листівку в окрузі кандидата в народні депутати від «Партії простих людей» Сергія Мамояна. Нагадаємо, Мамоян був зареєстрований ЦВК ще 24 травня.

На головній сторінці листівки зображений кандидат в народні депутати Мамоян та голова «Партії простих людей» Сергія Каплін, та напис «Сергій Мамоян – кандидат від Партії простих людей Сергія Капліна».

5 06 VO 151 aktyvnist kandydativ za tyzhdenphoto1

Згідно з частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів» «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Агітаційна листівка Сергія Мамояна з’явилась наприкінці тижня та містить вихідні дані, відповідно не порушує виборче законодавство.

4 червня в Лохвиці відбувся масовий агітаційний захід на підтримку потенційного кандидата від «Батьківщини» Руслана Богдана, в якому взяли участь народні депутати України від цієї ж політичної сили Надія Савченко та Іван Крулько. Наразі Богдан не є офіційно зареєстрованим кандидатом.

Також була зафіксована підвищена активність в друкованих ЗМІ потенційного кандидата в народні депутати в ВО 151 Олександра Ольшанського. Нагадаємо, Олександр Ольшанський у 2014 році на позачергових виборах депутатів до Верховної Ради балотувався від «Радикальної партії» по 151 виборчому округу. Після оголошення результатів, посів третє місце.

На сторінках газети «Гадяцький вісник» за 1 червня 2016 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розміщення двох матеріалів, в яких згадується Олексадр Ольшанський.

На першій сторінці газети розміщена невелика замітка-подяка від педагогічного колективу дитсадка «Веснянка» Олександру Ольшанському за благодійний подарунок закладу - мотокосу.

5 06 VO 151 aktyvnist kandydativ za tyzhdenphoto2

На іншій сторінці розміщений матеріал Олександра Ольшанського як юриста, котрий оцінює ситуацію доріг у Полтавській області. Особливу увагу він акцентує на дорогах, котрі знаходиться на території 150 виборчого округу: «проблема в тому, що дороги побудовані років 30-40 тому і не розраховані на багатотонні вантажівки та інтенсивний рух. Без перебільшення, у жахливому стані знаходиться траса Гадяч-Пирятин, мешканці Чорнухинського району набідувались, рухаючись по розбитих дорогах, у Лохвицькому районі обвалився міст через річку Сула, аварійним ще у 2006 році визнали міст у місті Гадячі. Та й у інших районах люди вже втомились скаржитись на погану якість доріг…».

5 06 VO 151 aktyvnist kandydativ za tyzhdenphoto3

Також днями Олександр Ольшанський подарував Яхницькій загальноосвітній школі-інтернат, що в Лохвицькому районі, бойлер.

У тексті Ольшанський не позиціонує себе, як потенційного кандидата та й згадка про виборчий процес відсутня, проте враховуючи першу шпальту газети з подякою, його матеріал як юриста, та благодійність ОПОРА прослідковує створення позитивного образу потенційного кандидата.

За словами координатора громадського спостереження в Полтавській області Дар’ї Черкашиної протягом тижня в окрузі спостерігається невисока активність кандидатів. Листівки кандидата від «Партії простих людей» Сергія Мамояна містять вихідні дані, а отже не порушують чинне законодавство. А от мітинг на підтримку Руслана Богдана порушує Закон України, адже займатися агітаційною діяльністю дозволено виключно на наступний день після реєстрації ЦВК. Наразі ж Богдан не є офіційно зареєстрованим кандидатом.

ОПОРА зазначає, що у випадку реєстрації Олександра Ольшанського розміщення матеріалів у друкованих виданнях є рекламою відповідно частини 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначено, що реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партії – суб’єктів виборчого процесу є політичною рекламою, яка у свою чергу згідно з пунктом 6 статті 68 цього ж закону здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

На сьогодні Олександр Ольшанський незареєстрований кандидат у ЦВК. Однак в окрузі вже балотується ВІТАЛІЙ Ольшанського, який зареєструвався шляхом самовисування. ОПОРА поки не прослідковує активність від кандидата.

 

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина координатор громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук| Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.